< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 24 iulie 2008

Raport guvernamental: Zona arctica are rezerve de petrol de 90 de miliarde de barili

Oceanul Arctic are rezerve de petrol de peste 90 de miliarde de barili si cantitati chiar mai mari de gaze naturale, potrivit noilor estimari ale Agentiei guvernamentale americane de cercetari geologice, citate de presa internationala. Comparativ, rezervele americane de petrol sunt de aproximativ 22 miliarde de barili, in timp ce productia americana anuala este de 1,6 miliarde. In urma cu o luna, geologul american Donald Gautier, angajat al guvernului SUA, declara ca principalele piedici in dezvoltarea acestor resurse nu tin atat de uriasele provocari de natura tehnologica pe care le implica exploatarea lor, cat de disputele privind suveranitatea asupra Arcticii.

Potrivit noilor estimari ale Agentiei guvernamentale americane de cercetari geologice, rezervele Arcticii sunt concentrate astfel: 30 de miliarde de barili in regiunea Alaska, in timp ce restul este repartizat in special in bazinul Barents care apartine Rusiei, in vestul Groenlandei si in estul Canadei. Bogatiile energetice ale Arcticului ar reprezenta astfel 13% din petrolul neexploatat si 30% din gazul natural neexploatat. La nivel mondial, rezervele de petrol nu depasesc 1.200 de miliarde de barili, in timp ce consumul anual de circa 30 de miliarde de barili este in continua crestere. Pana acum, au fost exploatate in regiunea arctica circa 40 de miliarde de barili de petrol si 1.000 de miliarde de metri cubi de gaz.

In cadrul Congresului Mondial al Petrolului, organizat la sfarsitul lunii trecute, geologul american Donald Gautier declara ca regiunea arctica ascunde in subsolul sau 100 de miliarde de barili de petrol neexploatat. In lume, a explicat el, "se poate paria pe o probabilitate cu 50 % sanse sa existe inca peste 500 de miliarde de barili de petrol conventional in zacaminte care nu au fost inca descoperite". "Pe de-o parte, tehnologia reprezinta o chestiunea spinoasa, insa problema reala aici este accesul la platforma continentala", a adaugat cercetatorul. Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia si SUA isi disputa suveranitatea acestor ape. In prezent, autoritatea nici unui stat nu se extinde asupra Polului Nord, singura care administreaza zona fiind Autoritatea Internationala a Platoului Maritim.

A.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9815&data=2008-07-24