< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - miercuri, 16 iulie 2008

Peste 22 de ani, romanii vor avea opt arii metropolitane, drumuri si agricultura europene

In teorie, lucrurile stau minunat, insa, dupa cum ne-am obisnuit, in Romania practica ne omoara. Asadar, romanii vor trai in opt arii metropolitane, cu un grad de urbanizare care va ajunge la 70%, iar drumurile si agricultura romaneasca se vor ridica la nivel european. Toate acestea se vor intampla peste 22 de ani, potrivit Strategiei pentru Dezvoltare Durabila, elaborata de Guvern. Peste 40% din populatia Romaniei locuieste astazi in mediul rural, iar tara nostra are doar 228 de kilometri de autostrada. In 2030, insa, aproape trei sferturi din romani vor trai in orase. Si tot atunci vom avea drumuri europene. Este concluzia la care au ajuns expertii Strategiei pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei. Documentul, care urmeaza sa fie adoptat de Parlament si prezentat Comisiei Europene, mai arata ca peste douazeci de ani tara noatra va avea un rol bine definit in Uniunea Europeana si isi va consolida parteneriatul strategic cu SUA, relateaza Antena3.

Potrivit strategiei, peste doua decenii vom atinge nivelul mediu de dezvoltare al tarilor din Uniunea Europeana. Pana atunci moneda unica europeana va fi adoptata si pe teritoriul nostru, iar gradul de modernizare al tarii nostre va fi intregit de o economie bazata pe servicii, in conditiile in care Romania este acum codasa Europei ca si nivel de dezvoltare. Strategia pentru Dezvoltare Durabila face preziceri si in privinta sperantei de viata. Daca in prezent aceasta este de 68 ani pentru femei si 75 de ani pentru barbati, in 2050, va fi de 82 de ani pentru femei si de 77 de ani pentru barbati. Pe de alta parte, populatia tarii va scadea la 16,7 milioane.

Agricultura, sanatatea si invatamantul ar putea atinge nivelul mediu european abia in 2030, in conditiile in care, in 2008, in Romania mor cei mai multi bebelusi din Europa, iar sistemul de sanatate este sub media tarilor care au aderat la Uniune dupa 2004. In aceeasi situatie se afla si sistemul educational unde putin peste 11% dintre adulti au terminat o facultate, iar aproape jumatate din copii sunt sub nivelul standardului european de alfabetizare.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9435&data=2008-07-16