< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - luni, 14 iulie 2008

Opozitia spaniola cere ridicarea interdictiei pentru muncitorii romani si bulgari

Reformarea Legii Imigratiei va intra in dezbaterea Parlamentului spaniol

Porti redeschise pentru muncitorii romani si bulgari din Spania. Opozitia spaniola cere ridicarea interdictiei pentru imigrantii romani si bulgari, adoptata acum un an si jumatate de Guvernul de la Madrid. Popularii spanioli sustin ca moratoriul este inutil si ca face mai mult rau decat bine economiei spaniole. De asemenea, multi dintre romanii si bulgarii care ajung in aceasta tara muncesc in conditii inumane din cauza acestei interdictii. Politicienii spanioli au cerut ridicarea imediata a moratoriului, desi Guvernul anuntase ca va reevalua situatia in luna decembrie, anunta Antena3. In opinia politicienilor, interdictia ar trebui ridicata intrucat fenomenul migratiei aduce prosperitate economiei. Reformarea Legii Imigratiei va intra in dezbaterea Parlamentului spaniol.

Guvernul de la Madrid a decis, la sfarsitul anului trecut, sa mentina, pana in 2009, moratoriul privind accesul pe piata muncii a cetatenilor romani si bulgari. Hotararea a fost luata de ministrii spanioli ai Muncii, Afacerilor Interne si de Externe, care au motivat ca prelungirea moratoriului este necesara in conditiile cresterii somajului in aceasta tara. Decizia cabinetului spaniol a fost primita cu dezamagire de comunitatile imigrantilor romani si bulgari din Spania, care au apreciat ca se transforma in cetateni europeni "de mana a doua". Imigrantii romani si-au declarat in repetate randuri nemultumirea fata de aceasta masura. Ei sustin ca sunt nevoiti sa munceasca la negru, fara sa aiba asigurari de sanatate sau mijloace de aparare impotriva patronilor care nu ii platesc.

Moratoriul impune romanilor si bulgarilor o perioada de timp mult prea mare pentru a obtine permisul de munca si a se angaja. Potrivit legislatiei spaniole, un roman care vine in Spania sta patru luni, apoi depune actele de angajare, care sunt verificate timp de patru luni, si, in termen de alte trei luni, i se da un raspuns de angajare". Moratoriul reduce sansele pentru un roman de a lucra legal ssi incurajaeza munca la negru. Multi oameni lucreaza, din cauza acestei interdictii, timp de un an fara acte legale, lucru care nu este benefic nici pentru ei, nici pentru statul spaniol. Statisticile din Spania arata ca, in prezent, mai mult de 500.000 de romani muncesc legal in Spania, in timp ce alti 350.000 locuiesc ilegal. De asemenea, circa 100.000 de bulgari locuiesc in Spania, cu sau fara titlu de sedere.

O.R.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9305&data=2008-07-14