< Imprimare >      ZIUA - BISTRO - sambata, 12 iulie 2008

Spaghettini cu dovlecei si prosciutto

Este o reteta foarte simpla, care insa beneficiaza din plin de verdele crud si intens al dovleceilor proaspeti si de delicatetea cremei de parmezan. Desi originari din America Centrala si de Sud, dovleceii au devenit o componenta de nelipsit a bucatariei italiene, la fel ca si rosiile, vinetele etc.

Pentru 4 persoane ne trebuie:

400 g spaghettini

2 dovlecei (preferabil sortimentul "striata", de culoare verde inchis)

250 ml smantana dulce sau panna

2 maini de parmezan ras

2-3 linguri ulei de masline extravirgin

1/2 ardei capia, rosu, taiat pe lung

4 felii de prosciuto crudo

sare, piper proaspat macinat

1 buchetel de busuioc, pentru decor

Punem pastele la fiert in apa cu sare. Se taie ardeiul capia si apoi il maruntim. Intr-o tigaie, incingem uleiul de masline si prajim usor ardeiul, fara sa se piarda din culoare. Adaugam apoi dovleceii taiati si-i tavalim scurt (max 1 minut), turnam smantana si, cand da in clocot, facem focul mai mic, presaram parmezanul si amestecam usor, pana cand acesta se topeste. Gustam si, daca trebuie, saram. Stingem focul, presaram in tigaie 2 felii de prosciutto taiate fasii si amestecam. Cand pastele sunt fierte al'dente, le strecuram si le transferam in tigaie, amestecand totul cu delicatete. Cand servim, decoram farfuriile cu feliute de prosciutto, dovlecei si ardei si cu cateva frunze de busuioc.

Davino Roze 2007, Dealu Mare

La reteta de mai sus s-ar putea asorta atat un vin rosu, potrivit cu parmezanul si cu prosciutto, cat si un vin alb, cu dovleceii. Varianta de mijloc poate fi, oricand, un roze. Propunerea pentru saptamana aceasta este un cupaj din Merlot si Cabernet Sauvignon de Dealu Mare, Davino 2007, un veritabil vin de gastronomie, cu structura solida, dar plin de o prospetime izbitoare, cu arome de fructe rosii si foarte racoritor. Taninii din strugurii rosii se asociaza fericit cu gustul branzei invechite si cu cel al carnii de porc maturate, iar vioiciunea deosebita a acestui vin potenteaza aromele vegetale ale dovleceilor, oferind pe ansamblu o experienta delectabila.

Cezar IOAN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=240131&data=2008-07-12