< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - sambata, 12 iulie 2008

Munaf a actionat premeditat

Mohammad Munaf a actionat cu premeditare in rapirea jurnalistilor romani in Irak, incercand sa-l scape pe Omar Hayssam de consecintele faptelor sale, se arata in motivarea Curtii de Apel prin care acesta a fost condamnat la zece ani de inchisoare.

"La sfarsitul lunii ianuarie 2005, Omar Hayssam era din ce in ce mai ingrijorat de agravarea problemelor sale judiciare, ingrijorare accentuata si de faptul ca nu reusise sa obtina o hotarare judecatoreasca de punere sub interdictie pentru cauze de alienatie si debilitate mintala, cu desemnarea unui curator, pentru a inlatura caracterul penal al faptelor pentru care era cercetat. Ideea rapirii i-a venit lui Hayssam dupa ce a urmarit cazul rapirii jurnalistei italiene Giuliana Sgrena", arata Mediafax.

Sirianul se ocupa si de tranzactii cu armament in zona Orientului Apropiat si a celui Mijlociu. Acest lucru a fost intarit si de procurorii Parchetului General, care la o audiere la Comisia juridica a Parlamentului privitoare la fuga lui Hayssam din tara au spus ca au in lucru o ancheta despre traficul de arme practicat de sirian.

Potrivit Newsin, in cazul in care Romania ar fi dat curs revendicarilor gruparii teroriste s-ar fi ajuns la incalcarea sarcinilor asumate in cadrul Fortelor Multinationale din Irak, precum si la deteriorarea parteneriatului strategic cu SUA, mai arata magistratii Curtii de Apel. Instanta mai arata ca Munaf a colaborat cu anchetatorii, beneficiind totodata de Legea privind protectia martorilor. (B.C.G.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=240128&data=2008-07-12