< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - sambata, 12 iulie 2008

Inventii ce ar putea schimba lumea

Daca arunci o privire la ultimele descoperiri din domeniul tehnologiei, iti dai seama ca numai stiinta poate intr-adevar salva lumea. Singura conditie este ca oamenii sa invete sa foloseasca asa cum se cuvine inventiile cercetatorilor. Traim intr-o lume in care ''stiinta si tehnologia'' au devenit populare numai pentru ca ajuta la vanzarea diverselor produse electronice. In lupta sunt aruncate milioane de dolari pentru promovarea celor mai noi, mai cool si mai scumpe jucarii electronice. Dar daca ne oprim putin din goana dupa lucrurile care ne distreaza sau ne uimesc prin tehnologia din spatele lor, realizam ca inventiile actuale pot fi folosite pentru a salva mediul inconjurator.

Printre principalele preocupari ale tinerilor inventatori se numara gasirea unor surse alternative de energie, protectia mediului si securitatea alimentara. Va prezentam, in cele ce urmeaza, cele mai interesante descoperiri de la cea de-a opta editie a targului de inventica ASEAN.

Becuri mai economice

In timp ce, in cazul becurilor incandescente, maximum 20% din energia consumata este folosita pentru a emite lumina, restul pierzandu-se sub forma de caldura, becurile inventate de un grup de tineri din Filipine sunt de pana la patru ori mai eficiente. Folosind noua tehnologie, o familie poate face o economie de aproape 70% la factura de energie electrica.

Aceeasi echipa a prezentat si un dispozitiv pentru reciclarea in siguranta a lampilor. Folosind ''Mancatorul de becuri'', materialele toxice din componenta lampilor sunt indepartate si eliminate fara a dauna mediului inconjurator.

Apa inteligenta

Aveti senzatia ca gandurile vi se leaga mai greu in ultimul timp? Nici o problema, folositi ''apa inteligenta''. In spatele numelui atragator se afla de fapt...apa imbogatita cu iod. Inventatorul a baut doua pahare, dar nu s-a simti mai destept. Poate e nevoie de cantitati mai mari pentru a sesiza o schimbare...

Taitei din alge

Preturile mari la alimente ii fac pe oameni sa gaseasca surse alternative de hrana. Un exemplu perfect in acest sens il constituie taiteii din alge (si ei imbogatiti cu iod pentru o minte sclipitoare). Iodul este un element indispensabil vietii normale. El intra in compozitia hormonului ce regleaza productia de energie, care mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular, asigura sanatatea pielii, a parului si a unghiilor si ajuta la mentinerea greutatii corporale.

Scaune din zapada

Decat sa aruncam polistirenul expandat (mai cunoscut sub denumirea de zapada artificiala) folosit la ambalarea produselor electronice, mai bine protejam mediul inconjurator, recicland acest produs. Grupul ITDI a pus la punct un sistem care transforma polistirenul in tot felul de produse folositoare.

Mai intai, plasticul este tocat, apoi amestecat cu ulei de gatit (provenit de la restaurantele fast-food) si topit intr-un cuptor special. Odata topit, materialul poate lua forma unui scaun, ghiveci sau a unei mese.

Acelasi grup a inventat si o metoda de a transforma pungile de plastic in ingredient pentru producerea asfaltului.

Structuri pentru cresterea coralilor

Grija pentru soarta planetei este demostrata si prin crearea dispozitivului pentru cresterea coralilor artificiali. Structuri in forma de ou, fabricate din ciment si alte materiale, sunt asezate pe fundul marii si conectate la o sursa de curent care, in timp, ajuta la cresterea coralilor.

Adrian ENCULESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9278&data=2008-07-12