< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MEDIU - sambata, 12 iulie 2008

Marea Mediterana, in pericol din cauza poluarii

80.000 de tone de hidrocarburi sunt deversate in fiecare an in apele Mediteranei

Incalzirea climatica ce distruge flora si fauna, poluarea in crestere si salinitatea peste norme distrug, incet dar sigur, Marea Mediterana. Pentru a salva fragilul ecosistem este nevoie de un tratament in profunzime, care ar putea primi un impuls la summit-ul Uniunii pentru Mediterana, de duminica, relateaza RealitateaTV. Mare semi-inchisa, prin care tranziteaza aproximativ 28% din transportul global de hidrocarburi, Mediterana este foarte vulnerabila. Conventia de la Marpol, in vigoare din 1983, interzice varsarea deseurilor navelor petroliere, insa tolereaza varsarea deseurilor rezultate din functionarea vapoarelor, cu anumite limite.

Expertii evalueaza cantitatea de hidrocarburi varsate la 80.000 de tone pe an, cu provenienta din deseurile navelor, si peste 200 de poluari cu hidrocarburi pe an. "Amenintarea cea mai mare vine din faptul ca nu exista suficiente statii de epurare. Exista o groaza de locuri unde apele sarate, uzate, sunt aruncate in mare fara tratament", a declarat Christian Buchet, directorul centrului de studii ale marii, de la institutul catolic din Paris.

Programul ONU pentru mediu (PNUE) a identificat in planul sau de actiune 131 de "puncte calde" ale poluarii din Mediterana.

Deja vulnerabile din cauza poluarii, flora si fauna trebuie sa mai faca fata si noilor specii invazive, dopate de incalzirea climatica. "Conform ultimelor date, exista 56 de specii noi de pesti tropicali in Mediterana, ceea ce subliniaza incalzirea", a precizat Christian Buchet.

Incalzirea provoaca, de asemenea, evaporarea apei si cresterea salinitatii.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9234&data=2008-07-12