< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EDUCATIE - vineri, 11 iulie 2008

Seful comisiei de examinare de la Sighetul Marmatiei, luat in colimator de DNA

Profesorul universitar Virgil Ispas este acuzat ca a primit o prte din banii dati de elevi in schimbul absolvirii examenului de bacalaureat

Scandalurile legate de fraude la Bacalaureat sunt departe de a se incheia. In cazul de la Sighetul Marmatiei, unde directoarea liceul particular "George Pop de Basesti", Meda Leordean a fost arestata, iar o eleva a fost retinuta pentru ca a colectat banii de la elevi, procurorii au extins cercetarile asupra sefului comisiei de examinare. Astfel, profesorul Virgil Ispas de la Universitatea Tehnica din Cluj a fost audiat si este acuzat ca a primit bani pentru facilitarea absolvirii examenelor de la liceul din Sighetul Marmatiei. El este acuzat ca a luat 5.000 de lei din cei 100.000 care se presupune ca au fost stransi de la elevi in schimbul promovarii. De asemenea, profesorului universitar i s-ar fi asigurat cazarea gratuita intr-o pensiune de lux. Ancheta s-a extins si la Ulmeni, acolo unde eleva de 33 de ani, Ileana Botici, acuzata in cazul de la Sighetul Marmatiei, a facut liceul la cursuri cu frecventa redusa. Ea a dat examenul alaturi de colegii sai la Sighet. De la Liceul particular Ulmeni au sustinut bacalaureatul 126 de elevi, din care doar 15 nu au avut note de trecere. Ancheta DNA a fost declansata dupa ce au aparut informatii potrivit carora profesori din comisia de examinare de la bacalaureat au obtinut 100.000 de lei de la candidati pentru a-i ajuta sa treaca examenul. La Grupul Scolar de Industrie Mica si Servicii Sighet au dat bacalaureatul 446 de elevi, din care 126 proveneau de la Liceul Particular "George Pop de Basesti", filiala Sighet.

Bai si la Oradea

De asemenea, la un liceu particular din Oradea s-a demarat o ancheta dupa ce au existat suspiciuni ca mai multi elevi s-au inscris la bacalaureat desi nu-si terminasera studiile. Inspectoratul scolar Judetean Bihor a sesizat Parchetul si a acuzat conducerea liceului de fals in acte. Procurorii au verificat deja dosarul unei eleve care a fost inscrisa la bacalaureat desi nu-si incheiase studiile liceale. "Este vorba despre o eleva care ramasese repetenta si totusi s-a inscris la examenul de bacalaureat", a precizat unul dintre anchetatori. Reprezentantii inspectoratului scolar sustin ca in aceasta situatie se afla mai multi elevi. Potrivit anchetatorilor, citati de Realitea TV, ar fi vorba despre sapte candidati care nu erau inscrisi in cataloage si totusi aveau foi matricole completate. Unii dintre acestia ar fi terminat doar 10 sau 11 clase. Procurorii verifica, acum, cine le-a eliberat foile matricole acestor elevi. Conducerea Inspectoratului Scolar nu stie, insa, daca este vorba despre frauda sau neglijenta din partea celor care au inregistrat dosarele candidatilor. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca toate cadrele didactice care sunt anchetate vor fi suspendate din functii pana la terminarea cercetarilor. Aproape 300 de elevi au fost eliminati de la examene in aceasta sesiune de bacalaureat dupa ce au fost prinsi copiind. In acelasi timp, 98 de profesori sunt anchetati dupa ce au fost descoperiti ca i-au lasat pe candidati sa copieze. Pentru a evita posibilele fraude, reprezentantii ministerului iau in calcul ca anul viitor sa nu mai afiseze subiectele pentru bacalaureat pe internet.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=9198&data=2008-07-11