< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - luni, 7 iulie 2008

Scoala fraudei

Evaziunea fiscala din scoli si licee risca sa scufunde invatamantul * Fondul clasei, fondul scolii, protocolul de examen si meditatiile ii saracesc pe parinti

Institutiile statului raman indiferente la evaziunea fiscala din institutiile de invatamant preuniversitar, semnalata de ani de zile in mass-media.

Mai mult, acest fenomen de masa tinde sa se legifereze, studentii cerand Guvernului sa emita un act normativ care sa reglementeze aceasta practica, consimtita tacit de Ministerul Educatiei. Fondul clasei, fondul scolii, fondurile de protocol instituite la fiecare examen national - dar si cu prilejul incheierii diverselor trepte de invatamant, ori pur si simplu a anului scolar - reprezinta mita in toata regula, pe care parintii sunt constransi sa o dea pentru "binele" copiilor. Sumele percepute pentru astfel de "ocazii" totalizeaza, anual, pentru o familie, jumatate din salariul minim pe economie.

Fondul scolii - platit in rate semestriale - este intre 500.000 si un milion de lei vechi, fondul clasei, intre 200.000 si 500.000 de lei vechi, la care se adauga ziua de nastere a profesorilor, "banchetul" de sfarsit de an sau protocolul pentru tezele unice - devenite un fel de Testare nationala de doua ori pe an in loc de una, pana la desfiintare. Presiunea cea mai mare este exercitata insa de examenul de Bacalaureat, pentru ca, de rezultatele acestuia depinde inscrierea la facultate. De aceea si fondul de protocol este sensibil mai consistent, absolventii de liceu contribuind, anul acesta, cu sume intre doua si patru milioane de lei vechi de candidat. Iar cum numarul celor inscrisi anul acesta a fost de 240.000, valoarea mitei - corespunzatoare valorii unui asemenea examen - atinge cote inimaginabile: sute de miliarde de lei vechi, chiar si in situatia in care doar jumatate dintre ei au dat bani. Este lesne de inteles ca majoritatea celor inscrisi au simtit nevoia sa-si asigure, in acest fel, succesul dorit.

Manuale pentru copiat

Recentul scandal de la Bac' a demonstrat cat de complex si de bine pus la punct este mecanismul frudei. In ciuda probelor clare puse la dispozitie de profesorul Gheorghe Radulescu, Ministerul Educatiei sustine ca elevii nu au copiat, ci pur si simplu au memorat raspunsurile din manuale si din culegerile cu rezolvari. Asemenea ghiduri cu indicatii si rezultate apar pe piata in fiecare an, cu putin inainte de examen, tocmai bine pentru ca elevii sa nu mai aiba timp sa le invete, astfel ca le cumpara special pentru copiat. De altfel, pentru a se plia mai bine pe cerere, editorii au apelat la un format mai mic al acestor carti, pentru a fi mai accesibile copiatului. Anual, aproape un sfert de milion de candidati la Bac' apeleaza la asemenea ghiduri de raspunsuri si rezolvari. Costul unui exemplar este de 250.000 de lei vechi, fiind tiparite 5-6 carti pentru limba romana si cate una pentru matematica si celelalte materii de specialitate, astfel ca afacerea se cifreaza la sute de de miliarde de lei, potrivit prof. Radulescu. In timp ce un scriitor se considera fericit daca reuseste sa vanda 5000 de exemplare dintr-o carte, o editura vinde peste 200.000 de culegeri si rezolvari, in maxim 3 luni.

DNA a descins la un Grup Scolar

Procurorii DNA Cluj au facut perchezitii la Grupul Scolar pentru Industrie Mica si Servicii Sighetu Marmatiei, existand informatii ca presedintele, vicepresedintele si un membru al comisiei de examen, precum si secretara scolii ar fi primit peste 100.000 de lei de la candidatii la bacalaureat. Potrivit Mediafax, procurorii au facut perchezitii sambata atat la Grupul Scolar, cat si la locuintele celor patru, care se aflau in atentia anchetatorilor de mai mult timp, in baza unor informatii ca ar fi luat bani de la candidatii la bacalaureat. Mihaela Suciu, consilierul personal al ministrului Educatiei, a declarat ca MECT sprijina toate activitatile institutiilor abilitate pentru a-i gasi pe cei posibil vinovati atunci cand este incalcata legea. "Acesta este unul dintre cazuri. Tot ce pot spune in acest moment este ca va urma", a mai spus Mihaela Suciu.

Adomnitei sta ascuns

Ministrul Cristian Adomnitei a disparut de tot, fiind probabil in strainatate, intrucat de zece zile nu a mai fost in obisnuitele vizite prin tara. El a anuntat ca va oferi date despre Bacalaureat abia dupa afisarea rezultatelor finale, adica de pe 9 iulie incolo.

Dupa ce s-a facut de ras sistematic pe parcursul anului de cand se afla la conducerea MECT, Cristian Adomnitei nu a ratat nici Bacul. El a anuntat in prima zi a probelor orale ca a descoperit "anumite scurgeri de informatii privind subiectele orale", drept pentru care a cerut Parchetului sa ancheteze cazul. Prin aceasta declaratie, Adomnitei a demonstrat ca habar n-avea ca toate variantele de subiecte erau postate pe pagina de Internet a ministerului, de aproape doua luni. In privinta sesizarilor depuse de mai multi profesori corectori privind lucrarile ca trase la indigo, la MECT se pastreaza tacerea. Stim doar ca din examen au fost eliminati din sala 247 de candidati, mai mult decat dublul celor din anul trecut.

Pagina realizata de Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=239883&data=2008-07-07