< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - luni, 7 iulie 2008

"Operatiunea de curatenie" din armata rusa vizeaza neutralizarea unei fronde a generalilor

"Operatiunea de curatenie" la conducerea armatei ruse continua cu eliberarea din functie a doi generali, la circa o luna de la inlocuirea sefului Statului Major pe fondul "frondei" din cadrul ierarhiei militare, in conditiile dificilei reforme a fortelor armate, relateaza AFP, preluat de NewsIn. Asadar, doi sefi adjuncti ai Statului Major al armatei ruse, generalii Aleksandr Ruksin si Evgheni Karpov, au fost eliberati din functie, a anuntat, luni, biroul de presa al Ministerului rus al Apararii.

Masurile intervin la o luna de cand presedintele Dmitri Medvedev l-a numit pe Nikolai Makarov la conducerea Statului Major, in locul lui Iuri Baluievski, devenit secretar adjunct al Consiliului de securitate rus. Presedintele a incercat astfel sa dezamorseze un vechi conflict intre ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, numit in februarie 2007 si aflat la originea unei ample reforme a armatei, si Iuri Baluievski, care se opunea. Prin demiterea celor doi - ambii nascuti in 1949, deci neavind varsta de pensionare - noul numar unu al Statului Major incearca sa neutralizeze o" fronda la conducerea armatei", sustine expertul Aleksanser Golt. Generalii demisi, care ocupau doua dintre cele sase posturi-cheie, "au lucrat mult timp cu Baluievski, dar plecarea lor nu are legatura cu inlocuirea acestuia", a spus un responsabil al biroului de presa al armatei. "La acest nivel au loc frecvent rotatii", a mai explicat expertul.

Potrivit RIA Novosti, un al treilea general al Statului Major, Vassili Smirnov, responsabil pentru mobilizarea trupelor, si-a dat demisia. Ministerul Apararii a dezmintit insa informatia. In opinia lui Golt, "generalii demisi nu sunt purtatorii de stindard ai ideei reformatoare". Propunand la inceputul anului reducerea cu doar 20% a efectivelor administratiei centrale a armatei, Aleksandr Ruksin a provocat deja furia ministrului sau tutelar, acesta fixand reducerea la 40%. Acest general este cunoscut pentru ca a spus ca Rusia trebuie sa se pregateasca pentru un nou razboi mondial si ca NATO si SUA sunt cele doua amenintari principale pentru Rusia, reaminteste analistul. In ceea ce-l priveste pe generalul Karpov, "el se opunea deschis unora dintre nominalizarile facute de Serdiukov", mai ales cea a lui Oleg Eskin, numit recent in postul de ministru adjunct al apararii pentru tehnologia informatiei. "Era o adevarata fronda", a spus Aleksandr Konovalov, presedintele Institutului pentru evaluari strategice. "Circa 30 de responsabili ai fiscului, pe care Serdiukov i-a adus in minister pentru a le prezenta cel mai secret buget al Rusiei... acest lucru nu poate decat sa provoaca o opozitie categorica din partea unora dintre generali", a spus Konovalov. Al doilea civil care a preluat conducerea Ministerului Apararii, Serdiukov incearca sa instaureze un control asupra fluxurilor financiare ale armatei si sa inceapa privatizarea unora dintre activele sale.

ZIUA ONLINE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8959&data=2008-07-07