< Imprimare >      ZIUA ONLINE - SOCIAL - vineri, 4 iulie 2008

Combaterea galagiei din Bucuresti, subiect de dezbatere pentru edili

Primaria Generala a Capitalei a elaborat, in premiera pentru un oras din Romania, un plan de actiune cu privire la reducerea zgomotulului urban. Printre principalele probleme pentru care se spera ca se vor gasi rezolvari in cadrul acestei strategii se micsorarea gradului de poluare fonica, printr-un management mai eficient al transportului public si o mai buna planificare urbana. Potrivit Realitatea TV, strategia de zgomot ambiental a Primariei Bucuresti ar fi "inspirata" din cea a omologilor britanici. La sedinta publica de dezbatere a planului de gomot au luat parte reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale responsabile, ONG-uri si asociatii de proprietari.

Potrivit planului postat pe site-ul Primariei Generale, se are in vedere introducerea unei taxe de aglomerare, in centrul Bucurestiului. Cu banii de pe taxa, RATB va introduce autobuze si tramvaie mai silentioase. De asemenea, primaria vrea sa creeze suprafete care sa absoarba zgomotul, sa impuna o metoda de sofat cu mai putine demarari si franari, cauciucuri mai silentioase sau combustibili alternativi. In paralel, bucurestenii vor fi incurajati sa se deplaseze mai mult cu bicicletele si pe jos. in ceea ce priveste izolarea fonica a locuintelor din Capitala, se doreste gasirea unor metode si materiale mai eficiente atat pentru protejarea cladirilor noi, cat si a celor deja existente.

Conform datelor publicate de Primaria Generala anul trecut, media de zgomot a orasului era de aproximativ 70 de decibeli, cu mult mai mare decat cea admisa, de 55 de decibeli. In Bucuresti sunt peste 10 zone in care poluarea fonica depaseste limitele admise. Cele mai zgomotoase zone sunt Militari, Magheru, Berceni sau Mihai Bravu. Cea mai linistita zona din Capitala este Drumul Taberei cu o medie de 53 de decibeli urmata indeaproape de zona Victoriei-Guvern, cu o medie de pana la 60 de decibeli. Valoarea maxima permisa pe timp de zi este de 55 de decibeli, iar noaptea de 45, anunta RealitateaTV.

Strategia de zgomot ambiental a Primariei Generale inspirata de cea a edililor din Londra

Strategia de zgomot ambiental pusa la punct de Primaria Capitalei pentru reducerea poluarii fonice in Bucuresti seamana izbitor cu planul elaborat de edilii Londrei, in 2004. De la primul paragraf textele sunt identice, singura exceptie e faptul ca sunt scrise in limbi diferite. Mai mult, in timp ce in proiectul Londrei apar consemnate sursele informatiilor, romanii au neglijat acest aspect. La fel cum au neglijat si prezentarea unor cifre concrete si pe ici pe colo au mai rezumat din stufosul document elaborat de britanici. Strategia de zgomot ambiental a Primariei Municipiului Bucuresti si planul similar al britanicilor, abia daca au diferente vizibile. Textul in intregime pare a fi copiat dupa londonezi, in timp ce putinele date citate de romani apar abia spre sfarsitul documentului, conform RealitateaTV.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=8786&data=2008-07-04