< Imprimare >      ZIUA - SPORT - luni, 23 iunie 2008

Terim este "Imparatul" Europei

Turcia a dat lovitura la Euro 2008 si s-a calificat in semifinalele competitiei dupa ce, vineri seara, la Viena, a trecut de Croatia dupa executarea loviturilor de departajare. Croatii au deschis scorul in minutul 119, dar turcii au egalat la ultima faza a partidei, in minutul 122! La penalty-uri, Rustu, care gafase la golul croatilor, a fost eroul turcilor, aparand sutul lui Petric, dupa ce Modric si Rakitic au tras pe langa poarta! Turcia este la a treia revenire de senzatie, dupa victoria cu Austria (2-1, cu golul victoriei in minutul 90+1, dupa 0-1) si cea cu Cehia (3-2, dupa 0-2 in minutul 75!).

Selectionerul turc Fatih Terim (foto) a declarat ca spera ca in meciul contra Germaniei, din semifinale, sa nu fie nevoie ca echipa sa sa revina din nou, mentionand totodata ca aceasta nu va renunta niciodata. "Dupa marcarea golului egalizator am crezut ca vom avea o sansa. Le spun jucatorilor sa nu renunte niciodata, sa creada", a spus "Imparatul", care a afirmat ca echipa sa nu s-a pregatit pentru penalty-uri. "Oricare dintre echipe putea castiga. Nu ne-am antrenat pentru penalty-uri, trebuie sa fim mandri de jucatori", a completat Terim. Din pacate pentru turci, patru jucatori sunt suspendati si alti cinci sunt incerti pentru meciul cu Germania. In afara portarului Volkan, care nu a evoluat nici in partida cu Croatia, fiind suspendat doua meciuri, din nationala Turciei vor lipsi in semifinale Arda Turan, Emre Asik si Tuncay. Cei trei au primit cartonase galbene la meciul de vineri seara, dar mai aveau cate unul dinainte, iar acum sunt suspendati. Lotul Turciei include si cinci accidentati: Emre Gungor (indisponibil pentru finalul turneului), Nihat, Servet, Tumer si Emre. In schimb, va reveni dupa o suspendare Mehmet Aurelio.

"Am pus presiune un timp indelungat. Nu ne-a fost deloc usor. Am invins echipe mai bune si nu pot sa imi explic ultimele doua minute, le voi tine minte toata viata. Penalty-urile au fost ceva special. Sunt mandru de jucatori. Am crezut ca putem juca finala. Felicit Turcia, dar cred, in continuare, ca noi meritam sa castigam", a spus Slaven Bilic, care a adaugat ca acest meci il va urmari toata viata. "Nu am crezut ca dupa gol putem pierde in ultimele doua minute. A fost un soc sa ajungem la penalty-uri. Turcii au fost avantajati din punct de vedere psihologic", a subliniat Bilic.

Croatia - Turcia 2 - 4 (0-0, 0-0, 1-1)

Au marcat: KLASNIC (119) / SEMIH (120+2).

Lovituri de departajare: SRNA / ARDA TURAN, SEMIH, HAMIT ALTINTOP (au ratat Modric, Rakitic, Petric / - ).

Stadion: "Ernst Happel", Viena; spectatori: 52.000.

CROATIA: Pletikosa - Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic - Srna, Modric, N. Kovac, Rakitic - Kranjcar (64 Petric) - Olic (97 Klasnic). Antrenor: S. Bilic.

TURCIA: Rustu - Hamit Altintop, Zan, Emre Asik, Balta - Mehmet Topal (76 Semih) - Sabri, Tuncay, Arda Turan - Kazim (61 Ugur Boral), Nihat (117 Gokdeniz). Antrenor: F. Terim.

Cartonase galbene: Tuncay (27), Arda Turan (49), Ugur Boral (89), Emre Asik (107) / - .

Au arbitrat: R. Rosetti - Al. Griselli, P. Calcagno (toti din Italia).

Jucatorul meciului UEFA: Hamit Altintop (Turcia).

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=239186&data=2008-06-23