< Imprimare >      ZIUA - SPORT - luni, 23 iunie 2008

"Portocala mecanica" a fost eliminata de o Rusie perfecta

Hiddink a umilit Olanda

"Vreau sa fiu tradatorul anului in Olanda!", ameninta Guus Hiddink, antrenorul olandez al Rusiei inaintea meciului cu nationala lui Van Basten, de sambata seara. Si este! "Tarul" Guus, platit cu patru milioane de euro pe an de miliardarii rusi, a facut din "zbornaia" o adevarata putere a Europei. Rusia este in semifinalele lui Euro 2008 dupa ce a invins Olanda cu 3-1, dupa prelungiri, dar si dupa un meci pe care l-a controlat aproape in totalitate.

Rusia a dominat prima jumatate de ora, ratand mai multe ocazii de a deschide scorul prin Jirkov, Arsavin si Kolodin. Olandezii au replicat tarziu, prin Van Nistelrooy si Sneijder, iar la pauza scorul a ramas 0-0. La reluare, Van Persie a revitalizat atacul batav, dar rusii au devenit din ce in ce mai periculosi si, in minutul 56, Pavliucenko a marcat din sase metri dupa o centrare la prima bara a lui Semak. Olandezii s-au aruncat in atac, iar Van Nistelrooy a egalat in minutul 86, cu capul, dupa o lovitura libera a lui Sneijder. In minutul 90+1, Kolodin a primit al doilea cartonas galben pentru un fault asupra lui Sneijder, insa asistentul Roman Slysko l-a atentionat pe centralul Lubos Michel ca mingea ar fi iesit in afara terenului inainte de fault. Astfel, slovacul a revenit asupra deciziei si Kolodin a ramas in teren! In prelungiri, Pavliucenko a fost aproape de "dubla", dar a sutat in transversala, rusii au cerut un penalty si tot ei au marcat de doua ori, prin Torbinski (minutul 112, din centrarea lui Arsavin) si Arsavin (minutul 116, dupa o actiune personala)!

"Sunt extrem de mandru, atat pentru aceasta victorie, cat si pentru elevii mei, care au fost superiori Olandei din punct de vedere tactic, tehnic si fizic, chiar daca nu am avut prea mult timp sa pregatim acest joc, dupa partida cu Suedia. Echipa noastra este inca in formare, insa are avantajul ca invata repede. Nu am avut inca timp sa ma gandesc la viitorul nostru adversar, vom avea doua zile la dispozitie pentru a pregati urmatorul joc", a spus Guus Hiddink la finalul partidei. Antrenorul olandez, in varsta de 61 de ani, a tinut totodata sa salute prestatia lui Arsavin: "Chiar daca nu era la capacitatea sa maxima, a avut o evolutie excelenta. Stie cum sa sa dribleze fundasii, facandu-i sa vina catre el, fara sa-l poata insa ataca. Natura i-a oferit acest dar". In replica, selectionerul Olandei, Marco van Baste, nu si-a putut ascunde tristetea la finalul jocului, insa a recunoscut superioritatea adversarului. "Rusii au jucat intr-adevar mai bine si au meritat victoria. Pot sa traiesc in continuare cu acest fapt indiscutabil ca au fost mai buni ca noi", a spus Van Basten.

OLANDA - RUSIA 1-3 (0-1, 1-1)

Au marcat: VAN NISTELROOY (86) / PAVLIUCENKO (56), TORBINSKI (112), ARSAVIN (116).

Stadion: "St. Jakob-Park", Basel; spectatori: 30.000.

OLANDA: Van der Sar - Boulahrouz (54 Heitinga), Ooijer, Mathijsen, Van Bronckhorst - De Jong, Engelaar (62 Affellay) - Kuyt (46 Van Persie), Van der Vaart, Sneijder - Van Nistelrooy. Antrenor: M. Van Basten.

RUSIA: Akinfeev - Aniukov, Ignasevici, Kolodin, Jirkov - Semak - Saenko (80 Torbinski), Semsov (69 Bilialetdinov), Zirianov - Arsavin, Pavliucenko (115 Sicev). Antrenor: G. Hiddink.

Cartonase galbene: Boulahrouz (50), Van Persie (55), Van der Vaart (60) / Kolodin (71), Jirkov (103), Torbinski (110).

Au arbitrat: L. Michel - R. Slysko, M. Balko (toti din Slovacia).

Jucatorul meciului UEFA: Arsavin (Rusia).

Corespondente de la trimisii nostri la EURO 2008, Bogdan GHEORGHE si Mihai PALSU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=239185&data=2008-06-23