< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 17 iunie 2008

Ziua smereniei in Aleea Modrogan

Pe 15 iunie, masinaria PD-L a dat primul rateu serios de la victoriile in cascada din 2000 incoace. O zi care a inceput cu sperante mari si s-a terminat cu priviri nauce si innegurate deopotriva. Infrangerea lui Blaga la Bucuresti a generat momente tensionate care au alternat cu episoade hazlii, provocate involuntar de lideri ai partidului care incercau sa mimeze optimismul.

Sediul din Modrogan 22 a fost aproape pustiu, in prima parte a zilei votarii, cei implicati in campanie mergand sa ia pulsul filialelor. Atmosfera s-a insufletit dupa ora 15.00 cand au venit Vasile Blaga si seful sau de campanie, Liviu Negoita. Acestia s-au intretinut putin cu ziaristii. La acea ora, Blaga era inca optimist, chiar daca se zvonea deja ca Oprescu ar fi fost in avantaj. "Tinand cont ca dimineata au votat foarte multe persoane in varsta, sunt optimist", a spus Blaga. Sperantele acestuia au fost intretinute de iluzia ca doctorul si-a epuizat potentialul electoral in cursul diminetii au mai fost intretinute doar cateva ore. Dar diferenta initiala de patru procente, care era vehiculata, nu se micsora odata cu trecerea timpului. Daca la un moment dat se zvonea ca handicapul lui Blaga era doar de doua puncte, informatiile neoficiale au inceput sa-l dea castigator cert pe Oprescu cu patru, apoi sase si chiar opt procente. Pedelistii incep din nou sa se agite, Blaga si Videanu facand un nou periplu prin organizatiile de sector. Vin informatii care confirma si infrangeri usturatoare la sectoare-in afara de Poteras, dar si la Iasi unde pesedistul Nechita nu mai putea scapa victoria.

Simularea optimismului

"Nu inteleg cum pot bucurestenii sa-l voteze pe Oprescu", exclama un pedelist. Pe la 18.00, apare presedintele Emil Boc, urmat la scurt timp de prim-vicepresedintele Theodor Stolojan. Boc simula inca optimismul. "Rezultatele de la exit-polluri vor fi cam 50% la 50%. Iar trendul este bun pentru ca din cinci alegatori care voteaza, la ora asta trei sunt ai nostri", a spus sigur pe el Boc, fara sa convinga insa pe nimeni. Deja membri ai staffului de campanie cautau explicatii pentru esecul suferit, recurenta fiind tema ostilitatii mass-media fata de PD-L. Anuntarea exit-pollurilor a consfintit ceea ce toata lumea stia deja. Pedelistii le-au urmarit cu chipurile incremenite pe un televizor fara sonor. Blaga a rostit un scurt discurs in care-si recunostea infrangerea fiind apoi imbratisat de Stolojan. Valul grandorii le fusese smuls de pe ochi de discursul euforic si dezlanat al invingatorului Oprescu. Imediat, Boc a anuntat ca este asteptata vizita presedintelui Basescu. Nu inainte de a-si recita obisnuita litanie cu care incerca de doua saptamani sa convinga opinia publica ca, de fapt, PD-L este marele castigator al localelor 2008. Asteptarea lui Basescu a tensionat din nou atmosfera printre ziaristi. Un zgomot de motocicleta a dat senzatia ca au sosit antemergatorii de la politie ai convoiului prezidential. Insa era doar un simplu motociclist, fapt care l-a facut pe un mucalit sa spuna: "Stati linistiti, asta e doar Tariceanu!" Basescu a venit finalmente, in jur de 10 seara conducandu-si singur masina. Simuland si el relaxarea a invocat in favoarea lui Blaga scuza cu larga coalitie impotriva PD-L, dar si pe aceea a trusturilor de presa ostile. La scurt timp de la inceperea discutiilor, un membru al staffului ne-a informat ca PD-L a castigat la Drobeta, dar si la Jucu, victorie care l-ar fi facut pe Boc foarte fericit. Imediat au aparut comentarii ironice printre ziaristi despre "victoria de la Jucu" si "triumful de la Portile de Fier". Iar cand s-a aflat si despre victoria candidatului mort de la Voinesti, unul din cei prezenti a remarcat ca pana si mortii de la PSD pot sa-i bata pe candidatii PD-L.

Sediul pustiit

Basescu a plecat vizibil mai suparat decat la sosire, de data asta cu soferul in stanga. Imediat, a iesit si Blaga evident marcat de intrevederea cu seful de la Cotroceni. Stolojan, chiar mai martial decat de obicei, si-a luat si el ramas bun de la colegi. Printre operatorii TV care strangeau cablurile, s-au strecurat, unul cate unul toti liderii PD-L. Toti ingandurati. Singurul binedispus era Videanu. Probabil pentru ca evitase dojana prezidentiala fiind invitat la o televiziune. (A.I.)

Adrian ILIE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238915&data=2008-06-17