< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - marti, 17 iunie 2008

Veriga turceasca

Ofiterii antidrog au capturat un barbat rezident in Romania care coordona traficul de stupefiante din Turcia catre Europa de Vest

Un cetatean turc, rezident in Romania, care coordona traficul de stupefiante din Turcia catre Europa de Vest, a fost retinut de autoritatile romane, fiind arestat pentru trafic de droguri de mare risc, in urma unei solicitari facute de autoritatile judiciare olandeze, care au probe potrivit carora acesta intentiona sa transporte peste o suta de kilograme de heroina din Turcia in Olanda sau Germania.

Barbatul are legatura cu una dintre cele mai importante capturi de heroina din Europa de Vest, de 460,5 kilograme, realizate in cadrul unei operatiuni desfasurate de autoritatile olandeze in cooperare cu politia germana si cea romana. Erciyas Abdurrahim, impreuna cu alte persoane, intentiona sa transporte peste 100 de kilograme de heroina din Turcia in Olanda sau Germania, cu tranzitarea teritoriului Romaniei. In 11 iunie 2008, autoritatile olandeze au descoperit intr-un autotren 460,5 kilograme heroina, disimulata in baterii auto intr-un depozit din localitatea Tilburg (Olanda), fiind arestate doua persoane. Potrivit Mediafax, doua apartamente si trei cladiri comerciale au fost perchezitionate la Amsterdam, Almere si Tilburg in cadrul acestei anchete, autoritatile olandeze confiscand 100.000 de euro, calculatoare, arme si munitii. Potrivit Politiei Romane, in urma investigatiilor s-a stabilit ca reteaua de trafic de stupefiante era coordonata de Erciyas Abdurrahim, acesta fiind veriga de legatura dintre furnizorii drogurilor din Turcia si destinatarii din Europa de Vest. Drogul traficat avea puritatea de 85 la suta, fiind de o calitate superioara, avand in vedere ca in majoritatea cauzelor in care s-au realizat capturi mari de heroina, puritatea stupefiantelor a fost de pana la 50%. Reteaua este una dintre cele mai importante grupari de traficanti care si-au desfasurat activitatea pe teritoriul Turciei si Uniunii Europene.

O captura impresionanta de stupefiante a avut loc luna trecuta, peste 100 de kilograme de heroina fiind descoperite intr-un TIR incarcat cu mobila care iesea din tara prin vama satmareana Petea. Heroina era ascunsa in sacose de rafie si urma sa ajunga pe piata neagra din Europa de Vest. Cu o zi inainte, granicerii ucraineni confiscasera mai mult de 140 kilograme de heroina dintr-un camion care avea destinatia Romania, la frontiera ucraineano-rusa, in regiunea Donet. Masina, care era condusa de un turc, venea din Kazahstan si se indrepta spre Romania, trecand prin Rusia si Ucraina.

Bogdan GALCA, Elena DUMITRACHE

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238880&data=2008-06-17