< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - marti, 17 iunie 2008

Stiri pe scurt

Prometheus si nominalizatii

Andrei Plesu (presedinte), Livius Ciocarlie (literatura), Dumitru Avakian (muzica), Aurel Mocanu (arte vizuale) si Alexandru Dabija (artele spectacolului) au ales cate trei reprezentanti din cele patru domenii pentru premiile Opera Omnia, respectiv Opera Prima la Marile Premii Prometheus care vor fi acordate in octombrie. Nominalizatii celei de a VII-a editii sunt: * Opera Omnia - literatura, Matei Calinescu, Serban Foarta, Mircea Horia Simionescu; muzica - Valentin Gheorghiu, Octavian Nemescu, Aurelian Octav Popa; arte vizuale - Gheorghe I. Anghel, Marin Gherasim, Teodor Moraru; artele spectacolului - Mircea Andreescu, Costache Babii, Catalina Buzoianu * Opera Prima - literatura, Adrian Chivu, Iulian Costache, Alexandra Tomita; muzica - Laura Buruiana, Cristian Lolea, Alexandru Tomescu; arte vizuale - Suzana Dan, Ciprian Paleologu, Tudor Patrascu; artele spectacolului - Alexandra-Adriana Badea, Anamaria Marinca si Adina Pintilie. (L.D.)

Papusi in Cehia

Teatrul de papusi Puck din Cluj si Teatrul National din Targu Mures participa, cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Praga, la Festivalul de Teatru Profesionist de Papusi de la Plzen respectiv la Festivalul International de Teatru al Regiunilor Europene din Hradec Kralove. Puck va prezenta "Vrajitorul si corbul" pe scena teatrului "Alfa" din Plzen. Festivalul International de Teatru al Regiunilor Europene de la Hradec Kralove va gazdui spectacolul "Mirandolina" al Nationalului din Targu-Mures. "Hangita" de Goldoni va fi pusa in scena la teatrul DRAK, pe 26 iunie, in adaptarea libera a lui Cristian Ioan. (L.D.)

Premiu "in ograda" Leda

Joanna Kavenna (24 de ani) a primit Orange Prize for New Writers pentru romanul "Inglorious", publicat in 2007 si care va aparea la Editura LEDA in toamna. Chiar daca nu e un "road novel" in sensul traditional, povestea Rosei Lane din "Inglorious" e o cautare a sensului, un drum catre miezul adevarat al vietii si o calatorie de autodescoperire, in timpul careia antreneaza detalii dintr-un oras tulburat de evenimente si din vietile celor din jurul ei. (L.D.)

O posibila arhitectura

"Kastello. Palate ale rromilor din Romania", al patrulea titlu din seria "igloopatrimoniu" ilustreaza un fenomen cultural actual pe care il analizeaza din perspective multiple. Lansarea albumului este programata la orele 19.00, in aceasta seara, in locatia "sub_Carturesti" (Str. Verona, 13) din Bucuresti si este urmata de vernisajul unei expozitii cu cele mai surprinzatoare palate. (L.D.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238879&data=2008-06-17