< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - joi, 5 iunie 2008

Doctorii mineriadei denuntati la Parchet

Asociatia Victimelor Mineriadelor a prezentat plangerea penala formulata impotriva cadrelor medicale care au participat la "subminarea puterii de stat, abuz in serviciu, retinere si arestare nelegala, tortura si genocid" * Pe lista se afla si Sorin Oprescu

Asociatia Victimelor Mineriadelor a prezentat ieri intr-o conferinta de presa extraordinara o Plangere Penala inaintata cu o zi in urma Procurorului General al Romaniei impotriva medicului Mihai Ciuta Mihai, fostul director al Spitalului de Urgenta Floreasca si a altor medici, inclusiv a doctorului Sorin Oprescu.

Plangerea este facuta "pentru participarea la savarsirea in concurs real a infractiunilor de subminare a puterii de stat, abuz in serviciu, retinere si arestare nelegala, tortura si genocid prevazute si pedepsite de art. 162, 246, 266, 267 si 357 Cod Penal (in forma complicitatii)". Concret, victimele mineriadei din 13-15 iunie sustin ca "exista martori oculari care afirma ca dr. Sorin Oprescu este unul dintre medicii care si-au tradat juramantul, asemenea doctorului Ciuta" si ca in Spitalul Municipal "doctorul Oprescu se numara printre aceia care dirijau fortele politienesti catre ranitii si victimele minerilor aflate in stare grava". Redam mai jos extrase din Plangerea Penala, inaintata si ca urmare a unor declaratii recente ale doctorului Sorin Oprescu, potrivit carora el ar fi ingrijit la Spitalul Municipal "mineri molestati" in zilele de 13-15 iunie 1990.

"Pe data de 14 iunie 1990, grupurile de mineri chemate in Bucuresti de Ion Iliescu si mobilizate prin intermediul structurilor FSN, impreuna cu sindicalisti si membri ai UM 0215, au declansat o represiune sangeroasa impotriva cetatenilor Bucurestiului. In Piata Universitatii si zona centrala a Capitalei, pe langa alte atrocitati si vandalisme, cetateni pasnici, studenti, bucuresteni nevinovati au fost atacati in masa si brutalizati, considerati fara nici un fel de justificare infractori, multi dintre ei (peste 1000) suferind leziuni grave si vatamari corporale si fiind internati in circa 14 Spitale din Bucuresti, printre care Spitalul de Urgenta, Spitalul de Oftalmologie, Spitalul Militar, Spitalul Coltea, Spitalul Municipal etc.

Medici care au chemat minerii in spitale

Aflati in spitale, suferinzii, ranitii, chiar dintre cei cu leziuni severe, au fost supusi anchetelor ofiterilor de la UM 0215, fiind interogati de multe ori cu brutalitate. Ulterior, in urma anchetarii din spitale, cetatenii batuti si ranitii au fost urcati in masini si dusi la Dispensarele Penitenciarelor Rahova si Jilava si la centrele de detentie de la Magurele si Baneasa, unde atrocitatile au continuat.

Dr. Ciuta, in calitate de director la Spitalul de Urgenta Floreasca, incalcand obligatiilor deontologice, a permis acest tratament inuman, anchetele fiind realizate din dispozitia acestuia de catre "echipe" de ofiteri si asistenti medicali. Inclusiv Marian Munteanu a fost arestat din spital cu sprijinul acestuia. In unele cazuri, ranitilor nu numai ca nu li s-au acordat ingrijiri corespunzatoare, dar chiar unii medici au fost cei care au anuntat fortele politienesti si minerii care au procedat la anchete si arestari direct din Spitale. (...)

Barbosii i-au "molestat" pe mineri

Intrucat Asociatia noastra a luat la cunostinta in aceste zile ale campaniei electorale ca dr. Sorin Oprescu a declarat ca ar fi "ingrijit victime ale mineriadei", dar si "minerii molestati" fara ca totusi sa il regasim intre martorii audiati de Parchet, solicitam pe aceasta cale Parchetului sa il audieze pe doctorul Oprescu pentru a lamuri circumstantele participarii sale din punct de vedere medical la evenimentele din 13-15 iunie 1990 si la musamalizarea consecintelor grave ale represiunii ordonate de Ion Iliescu.

Sorin Oprescu este primul medic din Romaania care declara ca in iunie 1990 minerii ar fi fost cei molestati si batuti. Cine i-a batut pe minerii pe care pretinde dr Oprescu ca i-a ingrijit? Bucurestenii, studentii, intelectualii barbosi?", intreaba victimele mineriadei. Tot ieri s-a anuntat lansarea site-ului www.mineriada.org, unde sunt cuprinse dovezi ale atrocitatilor din Bucuresti si s-a distribuit in centrul Capitalei un afis reprezentandu-i pe "doctorii mineriadei", Ion Iliescu si Sorin Oprescu. (V.R.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238333&data=2008-06-05