< Imprimare >      ZIUA ONLINE - CULTURA - joi, 5 iunie 2008

Romanca inscrisa in Cartea Recordurilor pentru ca a pictat cea mai mare icoana pe sticla din lume expune la Arad

Romanca Aurelia Bobocel, artist plastic al carui nume figureaza, incepand de anul trecut, in Cartea Recorurilor pentru ca a pictat cea mai mare icoana pe sticla din lume, expune in orasul sau natal, Arad. De aceasta data, pictorita prezinta publicului iubitor de arta vitralii realizate printr-o tehnica speciala de lucru, care implica incalzirea sticlei inainte de aplicarea vopselelor. Expozitia va fi deschisa in perioada iunie-octombrie.

Ineditul expozitiei de vitralii il reprezinta insasi tehnica originala de realizare a acestora. Este vorba de pictura pe sticla incalzita, utilizand in procesul de creatie aburul, curentul electric si benzina, in functie de tema aleasa. Potrivit NewsIn, efectele pe care artista le obtine in acest fel sunt ''de adancime'', realizate prin straturi alternative, ''de vechime'' , folosind argila si elemente chimice precum osmiu, iridiu, ruteniu si paladiu, dar si ''urmarirea cu privirea'', dar numai prin incalzirea intr-o anumita faza a lucrarii.

''Mesajele lucrarilor realizate de profesoara Aurelia Bobocel sunt florale, abstracte, religioase. Cele florale ne trimit la tehnica ikebana veche, cele abstracte sunt efecte ergonomice, prin culoarea si influenta ei psihica. Iar cele religioase cuprind pe langa canoanele din erminie si pictura abstracta pentru a se accentua tema propusa'', precizeaza Angela Tigan, custodele expozitiei de la Muzeul din Arad.

Artistul plastic a intrat, anul trecut, in Cartea Recordurilor pentru ca a pictat cea mai mare icoana din lume. Lucrarea premiata, ''Cina cea de taina'', a fost realizata in doua saptamani, iar icoana masoara 2 metri inaltime si 1,08 metri inaltime si este facuta pe sticla incalzita. Icoana a fost lucrata pe o sticla groasa de cinci centimetri. Dintre tehnicile folosite de artista in creatiile sale sunt arderea cu benzina a sticlei, arderea cu aburi si arderea sticlei pe radiator. Potrivit propriilor marturisiri, cea mai dificila parte din realizarea creatiei propriu-zise a reprezentat-o incalzirea sticlei lungi de doi metri, pentru care i-au trebuit nu mai putin de patru radiatoare, care au functionat, timp de doua saptamani, non-stop.

Pe langa icoana premiata, artista mai are peste 500 de tablouri, majoritatea infatisand scene biblice, pe care vrea sa le vanda, iar cu banii adunati sa deschida o scoala de pictura destinata copiilor proveniti din familii sarace.

C.S.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7406&data=2008-06-05