< Imprimare >      ZIUA - ZIUA TURISTICA - sambata, 31 mai 2008

Agroturism la coada clientului

Pensiunile turistice s-au spart in flori si stele * Gospodariile de peste opt camere vor fi clasificate ca hotelurile * Pentru pastrarea margaretelor pe firma, proprietarii vor trebui sa presteze zilnic cu sapa sau cu vaca si sa fie scoliti corespunzator

Noile Norme metodologice privind clasificarea structurilor de primire turistice, aprobate recent de Ministerul Cometului si Turismului, au facut oarecare

ordine in randul pensiunilor rurale, au eliminat categoria de hotel pentru tineret si a simplificat procedeul de autorizare.

Mai mult, dupa ce acest act va fi in totalitate aplicat in teritoriu vom sti cu adevarat cate pensiuni agroturistice sunt in Romania.

Chiar daca la elaborarea normelor, au fost consultate toate asociatiile profesionale din turism, inclusiv ANTREC, dupa publicarea conditiilor de clasificare, conducerea acestei asociati s-a declarat nemultumita de unele prevederi ale normelor de clasificare.

"Modificarea normelor privind sistemul de clasificare a structurilor de primire turistice de cazare si alimentatie din Romania s-a facut cu acordul asociatiilor din turism care, pentru prima data sunt in mod oficial luate in seama la nivelul ministerului in cadrul Consiliului Consultativ al Turismului. Modificarile s-au facut si cu avizul Comisiei de Dialog Social unde aceste asociatii sunt reprezentate prin intermediul Federatiei Patronatelor din Turism. Este adevarat ca in domeniul pensiunilor turistice schimbarea este drastica", ne-a declarat Lucia Morariu, secretar de stat in pentru Turism.

Precizam ca incadrarea pensiunilor turistice s-a facut astfel: pensiuni turistice clasificate pe stele, indiferent de localizarea lor in mediu urban sau rural, cu o capacitate maxima de cazare de pana la 20 de camere si pensiuni agroturistice, clasificate pe flori, cu o capacitate maxima de cazare de pana la opt camere. Pensiunile agroturistice vor avea obligatia de a oferi masa din produse naturale, preparate in gospodaria proprie sau de la producatori autorizati din zona si cu obligatia ca gazdele sa se ocupe direct de programul turistilor pe tot parcursul sejurului. In plus, pensiunile agroturistice vor desfasura, in mod continuu, in cadrul gospodariei cel putin, o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea plantelor. De asemenea, este prevazuta introducerea obligativitatii pentru conducatorii de pensiuni turistice de a absolvi un curs de pregatire profesionala.

"Daca avem in mediul rural o unitate de cazare care a fost pana acum clasificata pe flori si care nu ofera produse culinare din productia locala sau nu ofera activitatile la care faceam referire aceasta se poate clasifica ca pensiune turistica pe stele (chiar daca are mai putin de 8 camere). Am dorit ca simbolul florii sa indice turistului faptul ca poate intr-adevar sa consume serviciul turistic legat de agroturism. Simbolul legat de stea sa comunice turistului ca poate avea conditii decente de cazare si masa in cazul unei unitati de cazare cu pana la 20 de camere. Ne mentinem punctul de vedere privind aceste Norme si ne pare rau ca cei de la Asociatie (n.r. ANTREC) au transmis intr-un comunicat de presa ca dansii nu au fost de acord, dar pot pune la dispozitia presei documente din care reiese ca dansii au cerut acest lucru", a precizat Lucia Morariu.

ANTREC-ul se suceste

ANTREC sustine ca diferentierea realizata in urma noului ordin (stele si flori) va crea confuzie in randul turistilor si proprietarilor de pensiuni. De asemenea, aceasta asociatie considera ca numarul maxim stabilit este prea mare, considerand ca 6 si 10 camere ar fi fost numarul maxim admis. Insa, trebuie sa precizam ca in actuala retea ANTREC sunt o multime de pensiuni care depasesc lejer 10 camere si un numar infim dintre ele ofera turistilor macar un aliment din productie proprie. De asemenea, conducerea ANTREC reclama ca numarul autorizatiilor necesare pentru clasificarea unei pensiuni este aceeasi atat pentru o pensiune cu 2 camere, cat si pentru o pensiune cu 20 de camere.

"Asociatia a cerut maximul 10 camere pentru pensiunile turistice, dar Ministerul Agriculturii finanteaza proiecte de dezvoltare pentru pensiuni pana la 20 de camere. Nu se putea opri dezvoltarea limitand pensiunile la 10 camere cand finantarile sunt pana la 20", a explicat secretarul de stat pentru turism.

Promisiuni pentru pensiunile mici

Ea a recunoscut ca, in cazul pensiunilor cu mai putin de 8 camere, exista ceva probleme la capitolul autorizare (sunt multe acte si costisitoare). "Vrem sa-i ajutam pe cei care au mai putin de opt camere. Cautam o solutie ca in locul acelor avize sa aiba declaratie pe proprie raspundere. Dar la o pensiune de 15 camere nu vad de ce sa nu aiba aviz PSI, pentru ca protectia fata de incendii a turistilor trebuie sa fie la fel ca in hotel. Oricum sunt favorizati pentru ca nu li se cere brevet de turism. In schimb, li se cere obligatoriu macar un curs de formare pentru ca, indiferent ce tip de pensiune este, cred ca gospodarul trebuie sa invete cum sa se imbrace si cum sa se poarte", a mai aspus Morariu.

De altfel, reclamatiile conducerii ANTREC nu au fost sustinute de unele filiale ale asociatiei din tara. Mai mult, Livia Sima, presedinte a Patronatului din Turismul Rural, Ecologic si Cultural din Romania, asociatie care reuneste pensiuni rurale, a declarat ca sustine acest ordin, chiar daca numarul pensiunilor agroturistice va fi foarte mic.

corina SCARLAT

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=238102&data=2008-05-31