< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - joi, 29 mai 2008

Marea Britanie: In fiecare saptamana, un copil moare, ucis de abuzurile propriei familii

In fiecare saptamana, un copil sub 10 ani moare in Marea Britanie, ucis cel mai adesea de abuzurile unui membru al propriei familii, relateaza "Daily Mail", in editia de joi, citand un raport comandat de guvern si realizat de Universitatea East Anglia. Studiul a examinat peste o suta de cazuri de copii decedati in urma unor abuzuri, precum si 60 de copii raniti grav. Aproape jumatate aveau varsta de sub un an. In 83% din cazuri, mama sau familia intrase in contact cu un asistent social inainte de decesul sau ranirea copilului. Peste o treime din copii erau cunoscuti asistentilor sociali, iar unul din 12 era chiar inregistrat la serviciul de protectie a minorilor.

Conform acestei statistici cutremuratoare, intr-un singur an, 2006, numarul copiilor ucisi in Marea Britanie a crescut cu 30%. Majoritatea a cazut victima parintilor, unei rude sau partenerului mamei sau tatalui. Expertii spun ca multi dintre acesti copii au venit in contact cu serviciile sociale, care nu au reusit, insa, sa-i protejeze, inselate fiind de aparenta cooperare a parintilor. " Acestia sunt unii dintre cei mai vulnerabili membri ai comunitatii noastre si este extrem de socant sa ne gandim ca atatia copii isi pierd vietile", a declarat James Brokenshire, purtatorul de cuvant al ministerului britanic al afacerilor Interne. Acest fapt, a adaugat el, "subliniaza nevoia de vigilenta si de interventie timpurie".

Statisticile pentru anul 2006-2007 au iesit la lumina dupa ce mama Victoriei Climbie, ucisa in 2000, a declarat intr-un interviu acordat BBC ca este socata ca inca nu au fost trase invataminte dupa cazul cutremurator al fiicei sale. Fetita, in varsta de opt ani, care locuia impreuna cu bunica ei in nordul Londrei, a murit dupa ce mai multe agentii au esuat in a actiona la semnalele care avertizau ca Victoria era abuzata. Mama ei, Berthe, a declarat ca decesele altor copii, produse in circumstante similare arata ca nimic nu s-a schimbat. Ea cere o examinare guvernamentala care sa explice de ce profesionistii nu reusesc sa protejeze copiii.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7138&data=2008-05-29