< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ECONOMIC - joi, 29 mai 2008

Litigiul Toneli-Metro scoate la iveala practicile abuzive ale retailerilor

Selgros, Mega Image si Carrefour, chemate in instanta pentru a-si plati datoriile

Razboiul dintre producatori si hypermarketuri se muta la tribunal. Dupa ce Metro a fost declarata insolventa, ca urmare a unei datorii neachitate de 50.000 de euro, a venit randul altor lanturi de magazine sa fie actionate in instanta pentru recuperarea sumelor restante. Rataileri de renume precum Selgros, Mega Image si Carrefour au ajuns la tribunal, furnizorii incercand sa recupereze datorii de milioane de euro, anunta hotnews.ro. Reprezentantii producatorilor sustin ca marii retaileri nu isi platesc producatorii pentru ca folosesc banii pentru speculatii financiare si nu dispun de lichiditati. De teama ca vor ramane fara comenzi din partea lanturilor de hypermaketuri, furnizorii apeleaza la instanta doar in cazuri extreme.

Procesul dintre compania Rio Bucovina si Carrefour Romania este un exemplu asemanator litigiului Toneli-Metro. In acest caz, distribuitorul, Rio Bucovina, care pe anul trecut a raportat o cifra de afaceri de 20 de milioane de euro, a actionat in instanta Carrefour pentru o presupusa datorie de aproape 140 000 de euro. ''Carrefour a refuzat luni de zile plata acestei sume, astfel incat am considerat ca singura solutie pentru recuperarea datoriei este sa ii actionam in instanta'', a explicat Raluca Andronache, consilierul juridic al Rio Bucovina. Procesul este in acest moment pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Si acesta nu este un caz izolat. Retailerul Mega Image, membra a Delhaize Group, este chemat in instanta intr-un proces in care BMS Comert solicita falimentul lantului de supermarketului pentru a recupera o datorie. Compania Contfin Liquidation a cerut falimentul Selgros pentru neplata unor datorii. Procesul, judecat la Brasov, a fost castigat de catre Selgros. La Piatra Neamt, Austral Trade a chemat in instanta Altex pentru neplata unor datorii. Procesul se judeca pe fond la Judecatoria Piatra-Neamt.

Am incercat sa impun o clauza pentru intarzierea platii si mi s-a aruncat contractul in fata

''Sunt situatii in care, ca producator, astepti luni de zile dupa bani. Pentru retailer este cel mai profitabil credit. Sa ne gandim ca se strange o suma de 5 milioane de euro, bani care trebuie platiti catre producatori; acesti bani sunt tinuti in conturi o luna sau doua. Profiturile sunt imense si intra in buzunarul conducerii acesor lanturi de magazine'', explica presedintele Romalimenta Sorin Minea, citat de hotnews.ro. Mai mult, el sustine ca, uneori, producatorii nu sunt platiti pentru ca retailerii folosesc sumele restante pentru a face specula: ''De exemplu, daca sa zicem ca leul trece printr-o perioada de depreciere, hipermarketurile tin banii in conturi si cumpara valuta, dupa care, cand leul revine, o convertesc''.

La randul sau, Minea se afla in proces cu Selgros. ''Au o datorie de 170 000 de lei. Abia dupa ce am deschis proces au inceput sa plateasca. Aceasta este singura solutie pentru a recupera datoriile, cel putin acum'', a declarat presedintele Romalimenta.

Sorin Minea spune ca lanturile de hipermarketuri au impus pe piata contracte extrem de paguboase pentru producatori. ''In contractele incheiate cu producatorii, hipermarketurile au impus clauze cu penalitati in cazul in care nu livrezi marfa la timp sau cantitatea solicitata, dar nu sunt clauze pentru intarzierea platii. Eu, de exemplu, am incercat sa impun o clauza de acest gen si mi s-a aruncat contractul in fata''.

El a mai explicat ca multi dintre producatori se feresc sa ajunga la tribunal pentru recuperarea datoriilor pentru ca odata ce intra in conflict cu un lant de magazine risca sa ramana cu marfa in depozite.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=7135&data=2008-05-29