< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 27 mai 2008

Piata imobiliara in cadere libera

Una dintre cele mai importante companii de consultanta imobiliara din lume confirma analizele ZIUA privind iminenta prabusire a pietei imobiliare din Romania in 2008. Compania americana "Cushman & Wakefield" a dat publicitatii ieri un raport care demonstreaza ca piata locuintelor a intrat intr-un blocaj. Volumul principalelor tranzactii a scazut in primul trimestru cu 68%, la 119 milioane de euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cifrele sunt foarte apropiate de cele publicate de ZIUA, care a anuntat, cu doua luni in urma, o scadere de 50-70% a tranzactiilor pe piata de birouri si locuinte. Raportul da peste cap toate studiile analistilor care au anuntat, in repetate randuri, ca piata nu va cadea brusc. Criza imobiliara din Romania este cu mult mai acuta decat cea inregistrata pe piata europeana, unde media tranzactiilor s-a redus cu "doar" 37%.

Daca pana in 2007 preturile au crescut galopant, cu o medie de 30-40% anual, din 2008 s-a inregistrat o stagnare si chiar o reducere cu circa 10% a acestora, in special pe piata apartamentelor vechi. Compania americana Cushman & Wakefield pune aceasta scadere dramatica pe fondul unei crize imobiliare la nivel european. "Instabilitatea preturilor, lipsa disponibilitatilor de creditare si increderea mai redusa a investitorilor au condus la situatia in care piata nu mai poate fi luata prin surprindere", se arata intr-un comunicat al biroului din Romania al Cushman & Wakefield. Reprezentantii companiei au mentionat ca investitorii nu au facut nici o tranzactie importanta de la inceputul anului, ramanand in asteptare. "Acolo unde sunt necesare fonduri bancare, o analiza suplimentara din partea bancilor prelungeste tranzactia si adauga nesiguranta cu privire la finalizare", a spus Michael Rhydderch, unul dintre managerii companiei.

De altfel, in martie, anul acesta, Kenneth Orchard, analist al cunoscutei agentii de rating Moody's Investors Service, afirma ca marile proiecte comerciale si imobiliare ar putea fi sistate, in contextul crizei financiare internationale. "Bancile internationale sunt constranse de probleme de lichiditate si astfel au adversitate la risc. In ultimii ani au existat fluxuri financiare semnificative catre Romania si este posibil ca acestea sa se reduca. Pe masura ce lichiditatea se diminueaza in Romania, bancile locale vor fi obligate sa incetineasca avansul creditarii, fiind afectate astfel consumul si investitiile", arata Orchard.

Blocuri vechi mai ieftine

Nici cei care vor sa-si cumpere o locuinta pentru uz personal nu se mai grabesc sa faca tranzactii. Reprezentantii site-ului imobiliar magazinul de case. ro.estimeaza ca preturile apartamentelor vechi din Capitala ar putea ieftini, in vara lui 2008, cu pana la 20-25%. "Piata bucuresteana a apartamentelor vechi a devenit in acest an o piata a cumparatorilor, ca urmare a cresterii foarte mari a ofertei si a scaderii cererii. In prezent exista o supraoferta pe piata alimentata de un sentiment de panica si de locuintele scoase la vanzare de investitorii speculativi, si de cei care vand apartamentele vechi pentru a se muta in ansambluri de locuinte noi", a declarat, ieri intr-o conferinta de presa, directorul general al site-ului "magazinuldecase.ro" Matei Malos. El a precizat ca in perioada ianuarie-martie a anului 2008, fata de acelasi interval din 2007, oferta de locuinte scoase la vanzare a crescut cu 51%. "Este cea mai mare crestere din ultimii trei ani, aproape dubla. Preturile nu mai sunt dictate, in prezent, de proprietari, ca pana in 2007, cand o garsoniera se vindea in cateva zile fara sa se mai negocieze pretul. In prezent, daca din cererea solvabila scadem oferta de apartamente vechi si cea de locuinte noi, vom obtine un rezultat negativ", a spus Malos. Astfel, in primele trei luni ale anului erau disponibile spre vanzare peste 14.400 de locuinte in Bucuresti, fata de 9600 in primul trimestru din 2007.

Casele noi, aceeasi soarta

Un studiu recent al firmei de consultanta REAS arata ca o jumatate dintre locuintele finalizate anul trecut in Bucuresti stau goale, desi au proprietari. Cel mai probabil, cumparatorii sunt, de fapt, speculanti. Majoritatea agentilor imobiliari sustin ca si preturile caselor noi vor scadea semnificativ. "Pe piata apartamentelor vechi se va inregistra o scadere a preturilor destul de accentuata. La fel se va intampla si pe piata locuintelor noi care datorita volumului mare de constructii se vand mai greu. Pe langa preturi va scadea si profitul dezvoltatorilor. Una din cauze este si inasprirea dobanzilor si a conditiilor de acordare a creditelor bancare", ne-a declarat directorul firmei de imobiliare Brixton Development, Laurentiu Tanase.

Pagina realizata de Gilda POPA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237876&data=2008-05-27