< Imprimare >      ZIUA - PROCESUL COMUNISMULUI - marti, 27 mai 2008

Constantin Ticu Dumitrescu si-a publicat memoriile

Marturii din infern

Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), lanseaza astazi, la ora 11,00, la Institutul Cultural Roman, volumul "Marturie si document", o carte cat o arhiva cuprinzand prima parte a memoriilor cunoscutului luptator anticomunist. Volumul aparut la editura Polirom, structurat in trei parti, contine pagini de istorie traita de autor in iadul inchisorilor comuniste, intarite de zguduitoare documente care reflecta suferintele inimaginabile indurate de cei care au cunoscut, in amanunt, hidosenia regimului opresiv.

Prima lucrare din ciclul "Marturie si document" cuprinde, in prima sa parte, memorii redate asa cum au fost scrise, intre anii 1979 si 1981, la lumina unei lampi cu petrol, "in biroul-dormitor dintr-o baraca de pe paraul Tisita, in inima Muntilor Vrancei", pe cand Ticu Dumitrescu era seful unui mic santier forestier. Autorul deapana amintiri legate de zbuciumatele evenimente politice petrecute la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial: 23 august, venirea rusilor, instaurarea comunismului, sugrumarea partidelor istorice, anchetarile, instaurarea terorii. Organele Securitatii incep sa se ocupe serios de "dusmanii poporului". "Loveau, dar nu rosteau un cuvant. Erau cam incurcati. Apoi au hotarat: <<Gata, nu mai pierdem timpul. E un fanatic, da-l in ma-sa! Hai cu el in curte sa-l gaurim!>>. M-au tarat pe scari jos, in curte. (...) Mi-au dat drumul pe o pardoseala de bolovani, plina de gheata, lasand sa se auda franturi din conversatia lor... <<... Langa zidul din spate...>> <<Cu pistolul.>> <<Eu trag, mama lui de bandit!>>. De ce sa mint, incepusem de-acum sa cred ca ma vor lichida" - rememoreaza, in carte, Ticu Dumitrescu, unul dintre nenumaratele momente de tortura fizica si psihica prin care a trecut. "Trebuie sa recunosc ca, intocmai zecilor de mii de tineri studenti sau elevi, am fost si eu unul dintre ei, petrecandu-mi cei mai frumosi ani ai vietii in temnitele si lagarele comuniste de exterminare. N-am avut tinerete, insa am obtinut cel mai paradoxal titlu de noblete din istoria umanitatii, cel de detinut politic", sintetizeaza autorul.

Dovezile

In partile a II-a si a III-a, Ticu Dumitrescu reda date si informatii referitoare la activitatea aparatului de represiune comunist, in special la cea a Securitatii. Cu mentiunea ca acesta carte nu este opera de scriitor, ci de marturisitor si de cercetator. Prin sutele de documente fotocopiate din Arhivele Securitatii - cele mai multe in premiera - prin fotocopiile unor declaratii, articole de ziar, scrisori, Constantin Ticu Dumitrescu doreste sa dovedeasca, intre altele, ca ceea ce a scris in memoriile sale si ceea ce au probat in viata lor sutele de mii de detinuti politici se bazeaza pe adevar si pe suferinte inimaginabile.

Apel la supravietuitori

"Ca fost detinut politic, membru fondator si presedinte al AFDPR, am datoria de a-i indemna pe ultimii supravietuitori ai temnitelor si lagarelor de exterminare comuniste sa-si aminteasca, sa scrie si sa marturiseasca intregul adevar despre tot ce-au indurat ei si, nu in ultimul rand, despre ce-au patimit si cum au sfarsit martirii nostri, intrucat multi dintre acestia au ramas anonimi, ca si cele mai multe dintre faptele lor. Dupa cum tot nestiute raman gropile comune si zecile de mii de morminte fara cruce in care au fost aruncati. (...) Este o datorie de constiinta a noastra, fiind singurii in masura sa facem acest lucru!"

(Constantin Ticu Dumitrescu)

Ovidiu BANCHES

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237852&data=2008-05-27