< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - vineri, 23 mai 2008

Profitorii aromanilor

O parte a comunitatii aromane din Romania organizeaza cu mare fast, la Bucuresti, "Ziua Nationala a Armanilor", pe fondul intensificarii presiunilor interne si regionale pentru recunoasterea ramurii balcanice a poporului roman drept etnie separata de poporul roman.

Printre promotorii noii doctrine se remarca si o oarecare "Comunitate Armana din Romania" (CARO), care sustine ca "isi reafirma dorinta ca armanii sa fie inregistrati de jure drept minoritate nationala si ca limba armana sa devina limba de comunicare". Pretentiile CARO sunt condamnate de Academia Romana, care a precizat intr-o luare de pozitie: "Aromanii sunt o parte integranta a poporului roman, iar limba lor este romana, caracterizare data de oamenii de stiinta romani si straini, din Evul Mediu si pana astazi. Acestea sunt date istorice imposibil de schimbat, caci limba, argumentul de baza, pune in evidenta acest lucru. Unitatea limbii romane vorbite la nordul si la sudul Dunarii este atat de concludenta, incat se poate spune nu numai ca aromana (ca si meglenoromana si istroromana) si dacoromana sunt asemanatoare, ci ca sunt chiar identice in trasaturile lor fundamentale, constituite de-a lungul secolelor (cu unele exceptii in vocabular, cel mai sensibil la schimbari, in contactele cu alte limbi)".

La randul sau, marele istoric Nicolae Iorga scria ca "macedo-romanii sau aromanii nu sunt o unitate nationala neglijabila in Peninsula Balcanica, din contra, ei constituiesc o populatie foarte numeroasa in Epir, Macedonia si in alte regiuni din partea medie si meridionala a Peninsulei Balcanice(..)unde se afla nucleuri foarte importante de romani".

Pretentiile crearii unei minoritati armane transforma discursul mitologic in unealta politica. O Recomandare, neobligatorie - 1333/1997, a APCE privind "limba si civilizatia Armanilor", e prezentata tehnic ca o forma de recunoastere a "natiunii armane", ceea ce nu reflecta realitatea. "Vrem ca limba noastra sa se predea in scolile unde sunt elevi aromani, iar acest lucru se poate rezolva cu un simplu ordin de ministru al Educatiei", declara Costica Canacheu, deputat PD-L si unul dintre promovatorii crearii falsei minoritati aromane. Discursul lui Canacheu da insa apa la moara "comunitatii moldovenesti" instrumetate de organele de informatii rusesti de peste Prut si este insa chiar impotriva dispozitiilor presedintelui Traian Basescu privind apararea identitatii romanesti in spatiul carpato-dunareano-pontic.

Mihai ISAC, Victor RONCEA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237695&data=2008-05-23