< Imprimare >      ZIUA - POLITICA - vineri, 23 mai 2008

Alegeri cu miros de frauda in Georgia

Partidul presedintelui prooccidental Mihail Saakasvili s-a proclamat invingator in alegerile legislative anticipate de miercuri, din Georgia, dupa ce comisia electorala a anuntat ca Miscarea Nationala Unita a obtinut 63% din voturi.

Rezultatele, care nu sunt definitive, au fost contestate de opozitie, care, la randul sau, denunta fraudarea scrutinului, revendincand victoria si amenintand cu noi proteste de strada.

Potrivit datelor comunicate de comisia electorala, Consiliul opozitiei unite, care reuneste noua partide, a obtinut doar 13,35% din voturi. Crestin-democratii si Partidul laburist au acumulat 8,42% si, respectiv, 6,11% din sufragii, trecand de pragul electoral impus pentru a putea intra in Parlamentul de 150 de locuri. Opozitia, care se considera furata, a anuntat ieri ca va contesta rezultatul alegerilor si va scoate in strada zeci de mii de persoane pentru a protesta fata de fraudarea scrutinului. Semnalul a fost dat de miercuri noapte, cand 1.000 de persoane au manifestat la Tbilisi fata de fraudarea scrutinului. "Lupta continua. Obiectivul nostru este de a elibera Georgia de acest regim", a avertizat David Gamkrelidze, liderul unuia din cele noua partide de opozitie.(L.P.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237678&data=2008-05-23