< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - miercuri, 14 mai 2008

Junta din Myanmar, mai rea decat ciclonul Nargis

Liderii militari de la Yangoon blocheaza accesul organizatiilor umanitare internationale in regiunea devastata, monopolizand procesul de distribuire a ajutoarelor pe fondul pregatirilor pentru desfasurarea in zona a unui controversat referendum constitutional.

Peste 100.000 de persoane au murit si alte 200.000 sunt date disparute in urma ciclonului Nargis, care a devastat sudul Myanmar-ului in urma cu zece zile, conform datelor organizatiilor umanitare internationale, care vin sa contrazica cifrele oficiale de aproximativ 32.000 de morti si alte aproapre 30.000 de persoane date disparute, anuntate luni de televiziunea de stat de la Yangoon.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut luni juntei militare din Myanmar sa "dea prioritate vietii compatriotilor sai" accelerand intrarea in tara a ajutoarelor internationale destinate victimelor ciclonului, relateaza Reuters. In cadrul unei conferinte de presa organizate la 11 zile dupa trecerea ciclonului Nargis prin tara asiatica, secretarul general al ONU s-a declarat "extrem de frustrat" in legatura cu ritmul "inacceptabil de lent" al transferului de ajutoare catre cele aproximativ 1,5 milioane de persoane afectate. Subliniind ca, in cazul unei catastrofe de o asemenea amploare, ajutorul specialistilor este indispensabil, Ban Ki-moon a adaugat ca "Myanmarul nu poate iesi din aceasta situatie singur".

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, populatia afectata de ciclon este amenintata in acest moment de epidemii de holera, dizenterie, diaree, malarie si febra dengue.

Gestionare frauduloasa

Echipele de salvare trebuie sa creeze un pod aerian sau maritim pentru a putea trimite proviziile necesare supravietuitorilor si pentru a evita astfel o "a doua catastrofa", a avertizat ieri Biroul de coordonare a operatiunilor umanitare ale ONU de la Geneva. Ritmul sosirii ajutoarelor umanitare internationale in Myanmar a sporit, insa echipele straine de ajutor se confrunta cu obstacole de ordin logistic si administrativ, regimul de la Yangoon dorind sa controleze in totalitate distributia de ajutoare straine. "Ajutoarele din orice tara sunt acceptate", dar "distributia de ajutoare poate fi gestionata doar de organizatii locale", a adaugat ministrul planificarii nationale de la Yangoon, Soe Tha. Mass-media internationala a criticat decizia autoritatilor birmaneze de a continua exporturile de orez, pe fondul agravarii penuriei de alimente din tara.

Surse din cadrul ONU au declarat pentru Reuters ca in acest moment organizatia nu primeste decat 20% din alimentele necesare pentru a-i furniza asistenta supravietuitorilor din cauza restrictiilor impuse de guvernul militar de la Yangon, facind apel la mobilizarea sprijinului international. La randul sau, comisarul european pentru ajutor umanitar, Louis Michel, a precizat ca UE va continua sa trimita ajutoare in tara asiatica. Intr-o masura fara precedent, SUA au relaxat luni sanctiunile economice impuse Rangoonului, permitand transferarea unor sume nelimitate catre Myanmar, decizie motivata de situatia umanitara catastrofala. (M.I.)

Referendum pentru Constitutie

Mass-media oficiale de la Rangoon a anuntat ca populatia a participat "masiv" la referendumul privind o noua Constitutie, menita sa ofere imunitate membrilor juntei militare, care a refuzat sa ofere date privind rata de participare la vot. Alaturandu-se presiunilor internationale, militanta birmaneza pentru drepturile omului Aung San Suu Kyi a cerut juntei de la Yangon sa amane referendumul din zonele calamitate pentru a da prioritate ajutorarii victimelor ciclonului.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237265&data=2008-05-14