< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - miercuri, 14 mai 2008

Sute de straini expulzati din SUA au fost "tratati" cu substante psihotrope

Guvernul american a "tratat" sute de straini expulzati cu injectii cu substante psihotrope puternice, impotriva vointei lor, pentru a-i tine sedati in timpul calatoriei catre tarile de origine, relateaza miercuri cotidianul "Washington Post". Ziarul a identificat, pe baza unor inregistrari medicale si interviuri cu persoane care au fost drogate, un numar de 250 de cazuri in care guvernul american a folosit, fara motivatii medicale, medicamente destinate tratarii unor tulburari psihice grave pe persoane expulzate din SUA, incepand din 2003. Acest fapt constituie o incalcare a normelor internationale privind drepturile omului, dar si a regulilor interne care permit sedarea celor expulzati, doar daca acestia sufera de o afectiune care impune folosirea de medicamente ori daca sunt agresivi in masura in care sa reprezinte un pericol pentru ei insisi sau pentru cei din jur, noteaza "Washington Post". Din 2003, de expulzarile din SUA se ocupa Agentia pentru vami si imigratie din cadrul Ministerului Securitatii Interne.

Guvernul american a tratat strainii care urmau sa fie deportati cu un "cockteil de dinainte de zbor", asa cum a fost numit intr-un document. La "prepararea" sa au fost folosite medicamentele Haldol (Haloperidol), Ativan (Lorazepam) si Cogentin. Dintre acestea, cel mai des a fost utilizat Haldolul, folosit in mod normal in cazurile de schizofrenie. Medicamentul si-a castigat notorietatea in fosta Uniune Sovietica, unde era adesea administrat detinutilor politici incarcerati in spitale psihiatrice.

Cocktailul folosit de agentii federali avea un efect atat de puternic, incat strainii nu puteau fi transportati la bordul avionului decat cu ajutorul unor scaune cu rotile. Injectiile nu se justificau din punct de vedere medical si nici nu erau utlizate pentru a calma strainii deveniti violenti. Dimpotriva, in documentele obtinute de "Washington Post", se precizeaza in numeroase cazuri ca, desi strainii erau cat se poate de calmi, ei au fost totusi injectati. Asa i s-a intamplat si lui Afolabi Ade din Nigeria, in varsta de 33 de ani, care, in momentul in care a aterizat in Lagos, era extrem de ametit, avea pulsul periculos de scazut si era incapabil sa vorbeasca. Socat de felul in care arata Ade, tatal sau l-a cazat la un hotel pentru a nu speria si restul familiei. Efectul medicamentelor a inceput sa se atenueze abia dupa patru zile. Medicului de familie, care l-a vizitat pe tanar in fiecare dintre cele patru zile, i-a fost greu sa-l trateze, pentru ca nu stia cu ce substante ii fusese injectat pacientul.

Potrivit lui Philip Seeman, specialist in psihiatrie si farmacologie, Haldolul nu trebuie prescris persoanelor care nu sunt psihotice. Dar chiar si acestora nu li se administreaza de regula mai mult de 15 miligrame pe zi. Mai multi deportati au fost insa injectati cu 30 de miligrame de Haldol, o doza uriasa, mai ales pentru persoane care nu sunt obisnuite cu acest medicament. Intr-unul dintre cazurile semnalate de "Washington Post", doza folosita a fost chiar de 55 de miligrame. In urma tratamentului cu Haldol au fost raportate mai multe cazuri de moarte subita, dar si modificari periculoase ale ritmului cardiac.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6559&data=2008-05-14