< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - marti, 13 mai 2008

AVAS daruieste Ford

Americanii de la Ford ar putea primi un cadou suplimentar de la statul roman, in plus fata de ce au luat cu ocazia cumpararii actiunilor de la Automobile Craiova SA (ACSA), informeaza surse de pe piata de capital.

La ACSA sunt actionari Ford cu 70%, SIF Oltenia cu 23%, restul actionari privati. AVAS, intentioneaza ca, printr-un addendum la contractul de privatizare, sa cumpere pachetul de actiuni detinut de SIF Oltenia la ACSA si sa-l vanda americanilor la pretul de 12,5 RON pe actiune, pretul platit la privatizare.

Problema este ca SIF ar vinde in pierdere, pentru ca pretul real al actiunilor este de 21 RON. Ca sa convinga SIF sa vanda, AVAS vrea sa dea in schimb SIF-ului pachetul detinut de AVAS la Societatea Nationala Apele Minerale SNAM. Operatiunea este foarte dubioasa pentru ca SNAM nu are nici un fel de evaluare, due diligence. In cazul in care evaluarea ar arata ca pachetul de actiuni SNAM este mai valoros decat pachetul de actiuni ACSA, reiese ca statul ar fi pagubit iar, pe de alta parte, prin incalcarea legislatiei europene, Ford si SIF Oltenia ar primi ajutoare ilegale de stat, constand in diferenta dintre preturile pachetelor de actiuni aflate in joc.

Pe deasupra, SNAM este un monopol de stat, resursele subsolului fiind proprietate publica.

George SCARLAT

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237196&data=2008-05-13