< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EVENIMENT - marti, 13 mai 2008

Asistentele care s-au fotografiat langa patul unui bolnav au demisionat

Sedinta foto de la Institutul de Cardiologie C. C. Iliescu din Capitala s-a incheiat cu trei demisii, dar si cu desfacerea contractelor de munca. Cele trei asistente care s-au fotografiat langa patul unui bolnav aflat la terapie intensiva, au demisionat, marti, anunta Realitatea TV. Intre timp, directorul de ingrijire al Institutului de Cardiologie, Maria Serhei, a declarat ca celor trei asistente le-au fost desfacute contractele de munca. Angajata a institutului de aproximativ trei ani, asistenta Emanuela Modarjac a fost fotografiata in timp ce se tinea cu o mana de perfuzie si era cu un picior pe patul bolnavului inconstient, dupa mai multe operatii suferite pe cord.

Seful Sectiei anestezie si terapie intensiva 1 a institutului, doctorul Serban Bubenek, a declarat ca asistenta din fotografii a fost identificata si ca s-au stabilit si imprejurarile in care s-a produs incidentul. "Ieri s-a intrunit Comisia de disciplina care a stabilit ca fotografiile au fost facute in ianuarie 2007, in Sectia anestezie terapie intensiva 2. Azi vom face propunerea de desfacere a contractului de munca a asistentei in cauza. Pentru alte doua asistente vom sesiza Ordinul Asistentilor", a declarat, marti, Serban Bubenek, inainte ca cele trei asistente sa isi depuna demisia. Pe de alta parte, presedintele Ordinului Asistentilor Bucuresti, Gheorghe Georgescu, a declarat ca Emanuela Modarjac va ramane fara dreptul de libera practica, adaugand ca este stupefiat de imaginea pe care a vazut-o, "nu pot sa mi-o explic pentru ca nu este o atitudine fireasca".

Marti, Ordinul Asistentilor Medicali s-a intrunit pentru a lua o decizie in acest caz, iar asistentele au fost audiate. Imediat dupa audieri, Gheorghe Georgescu si-a schimbat opinia fata de ipostazele nu tocmai ortodoxe in care s-au pozat cadrele medicale. El a declarat ca fotografiile au fost facute in luna ianuarie 2007 si ca asistentele nu vor fi sanctionate, deoarece fapta lor s-a prescris, pentru ca timp de sase luni nu s-a facut nici o sesizare in acest caz. Presedintele Ordinului Asistentilor Medicali a sustinut ca cele trei asistente au demisionat in semn ca-si recunosc vina.

Codul de etica si deontologie profesionala, elaborat de Ordinul Asistentilor si Moaselor din Romania, prevede ca asistentii medicali trebuie sa aiba o conduita ireprosabila in timpul exercitarii profesiei. Documentul arata ca asistentii medicali si moasele au obligatia unei conduite ireprosabile pe plan fizic, mental si emotional fata de bolnav, respectand intotdeauna demnitatea acestuia. Un alt articol al codului etic arata ca asistentii medicali trebuie sa evite in exercitarea meseriei atitudinile ce aduc atingere onoarei profesiei si sa evite tot ceea ce este incompatibil cu demnitatea si moralitatea individuala si profesionala. In cazul in care aceste prevederi sunt incalcate, codul etic prevede sanctiuni pentru asistenti. Cea mai dura dintre acestea este anularea autorizatiei de libera practica pentru o perioada limitata sau chiar definitiv.

Z.O.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6512&data=2008-05-13