< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - sambata, 10 mai 2008

Palatul reginei din Saba

O echipa de arheologi de la Universitatea din Hamburg sustine ca a descoperit vestigiile palatului legendarei regine din Saba, la Axum, in Etiopia. Ruinele palatului, datand din sec. al X-lea i.Hr, au fost descoperite sub vestigiile unui alt palat, apartinand unui rege crestin.

O echipa de arheologi germani sustine ca a descoperit vestigiile palatului legendarei regine din Saba, amintita in cartile Regilor, in Cronici din Biblie si in Coran, la Axum, in Etiopia, potrivit unui comunicat emis de Universitatea din Hamburg, Germania. Ruinele palatului, datand din secolul al X-lea i.Hr., au fost descoperite sub alte vestigii, cele ale unui palat al unui rege crestin.

Palatul reginei ar fi fost distrus de regele Menelek, fiul pe care regina l-a avut cu regele Solomon al Israelului, si reconstruit pentru a fi orientat spre steaua lui Sirius, pe care acesta o idolatriza, potrivit aceleiasi surse.

Sapaturile efectuate la Axum, in Etiopia, au inceput in 1999. Prin ele se incearca sa se descopere originile Etiopiei si ale Bisericii ortodoxe etiopiene, relateaza Mediafax.

Makeda, regina din Saba, este amintita atat in cartile Regilor, in Cronici din Biblie, cat si in Coran. Unii arheologi pretind ca miticul regat al acesteia s-ar fi aflat pe actualul teritoriu din Etiopia si Yemen. Fara sa fie numita in textul biblic, regina poarta numele de Makeda in traditia etiopiana, iar in cea islamica este cunoscuta ca Bilquis sau Balkis. Alte nume asociate reginei sunt Nikaule sau Nicaula.

Potrivit Vechiului Testament, regina din Saba a venit in Israel dupa ce a auzit de intelepciunea regelui Solomon, aducand cadouri speciale: aur si pietre pretioase. Episodul este amintit si in Coran, fara, insa, sa fie dezvaluit numele reginei.

Mit vs realitate

Vechiul Testament (in Cartea a treia a Regilor) spune ca in secolul XI i.Hr, o mare caravana, incarcata cu mirodenii, aur si pietre pretioase, ar fi trecut portile Ierusalimului. Era caravana reginei din Saba, suverana unui regat indepartat si foarte bogat. Regina a venit sa-l intalneasca pe marele Rege Solomon, pentru a se convinge de legendara sa intelepciune. Dupa ce e primita la palat ii cere Regelui sa-i raspunda unor intrebari enigmatice. Raspunsurile regelui o cuceresc si-i intaresc credinta ca Solomon este unsul lui Dumnezeu.

Regina din Saba isi datoreaza renumele Vechiului Testament, dar si Coranului. Ambele carti relateaza, cu unele diferente, intalnirea sa cu Solomon, puternicul si inteleptul rege al Israelului. Regina e mentionata deopotriva in legende crestine etiopiene. Aici se mentioneaza faptul ca ar fi avut un fiu cu Solomon, pe nume Menelik. Se spune ca regina din Saba ar fi domnit in vechea capitala a regatului etiopian, Axum (sau Aksum). Pana la recentele descoperiri insa, nu fusesera gasite urme concludente care sa-i ateste domnia si regatul.

Numele Reginei din Saba apare inca o data in Evanghelia lui Matei si in cea a lui Luca 11:31, unde Iisus afirma ca in Ziua Judecatii, aceasta si locuitorii orasului Ninive se vor ridica pentru a condamna pe evreii care au refuzat noua credinta. Traditia Bisericii ortodoxe copte spune ca Solomon a avut un fiu cu regina din Saba, numit Menelik I, care a fost regele Etiopiei.

Axum sau, mai bine zis, Aksum este un oras in Tigray, nordul Etiopiei, aflat in apropiere de baza muntilor Adoua. Acesta a fost centrul Regatului Axumit, ridicat in jurul nasterii lui Iisus si cazut in secolul XII-lea dupa mutarea centrului de putere a Imperiului Etiopian mai la sud. 75% dintre locuitorii orasului sunt crestini ortodocsi etiopieni. Restul populatiei se imparte in musulmani sunniti si P'ent'ay. Datorita valorii sale istorice, ruinele sale au fost incluse de catre UNESCO, in 1980, in lista siturilor de mostenire mondiala.

Camelia CIOBANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=237051&data=2008-05-10