< Imprimare >      ZIUA ONLINE - ISTORIE - miercuri, 7 mai 2008

Sovieticii au manipulat pana si fotografiile de la cucerirea cladirii Reichstagului

Cunoscuta fotografie a soldatului sovietic care inalta pe cladirea Reichstagului din Berlin steagul cu secera si ciocanul l-a facut celebru pe Evgheni Kaldei, omagiat acum in capitala Germaniei printr-o retrospectiva fotografica, insa tocmai aceasta fotografie legendara este una rezultata dintr-o manipulare multipla, scrie revista germana Der Spiegel.

Kaldei a povestit mai tarziu cum, in dimineata de 2 mai 1945, s-a dus catre cladirea Reichstagului (actualul Bundestag, dupa refacere), la doua ore dupa ce ultimul comandant al zonei militare Berlin capitulase, avand asupra sa o camera Leica si un steag sovietic. Ajuns acolo, fotocorespondentul in varsta de 28 de ani, avand rangul de locotenent in marina sovietica, a convins un soldat tanar sa urce pe acoperisul Reichstagului si sa pozeze, insotit de alti doi soldati ai Armatei Rosii.

Icoana secolului XX

Kaldei a realizat un film intreg, cu 36 de pozitii, una dintre ele reprezentand legendara fotografie, care a marcat prabusirea Reichului si a devenit o icoana a secolului al XX-lea. Dupa razboi, Kaldei a fost discriminat de regimul Stalin, pentru ca era evreu, si dat uitarii. Anul acesta, la 8 mai, urmeaza insa sa fie expuse in casa Gropius din Berlin fotografii realizate de Kaldei, redescoperite din intamplare in 1991, la Moscova, de catre artistul Ernst Volland.

Intrarea Armatei Rosii in Bucuresti, imortalizata

Printre fotografii se pot admira imagini din timpul cuceririi Sofiei, Bucurestilor, Budapestei si Vienei de catre Armata Rosie, precum si imagini de la caderea Berlinului, conferinta de la Potsdam si procesul de la Nurenberg sau din viata de zi cu zi din URSS, dupa razboi. Kaldei nu era un fotograf al momentului, care a realizat numeroase fotografii documentare, caracterizate prin simplitate si excelenta in acelasi timp. Faptul ca fotografia sa cea mai cunoscuta este rezultatul unor manipulari reprezinta o pilula amara. Volland a reconstituit intr-o carte istoria acestei fotografii.

"Uri, uri !!"

Conform acesteia, Kaldei a zburat chiar in noaptea de dupa ce a facut fotografia la Moscova. La 13 mai 1945, atunci cand fotografia a fost publicata pentru prima oara in ziarul Ogoniok, deja fusese manipulat un detaliu. Kaldei indepartase de pe unul din negative, prin scrijelire cu un ac, ceasul de pe bratul drept al sodatului care il sustinea pe camaradul care ridica steagul sovietic, soldatul avand cate un ceas pe fiecare brat. Realitatea era ca, in momentul cuceririi Berlinului, sovieticii jefuiau prin oras si strigau victimelor intr-o germana stricata: 'Uri, uri (Uhren - ceasurile n.red). In versiunea ulterioara a pozei au aparut din senin nori negri de fum pe cer iar in ultima versiune se putea vedea un nou drapel sovietic, umflat de vant. Mai tarziu, chestionat despre aceste manipulari, Kaldei raspundea scurt: urmatoarea intrebare va rog.

Dat afara din presa

Kaldei s-a nascut in 1917, in localitatea ucraineana Iusovka, denumita mai tarziu Stalino, iar apoi Donetk, parintii sai fiind lichidati la un an de la nasterea sa, in cadrul unui pogrom in care si el a fost ranit. In 1948, a fost dat afara de la agentia de stiri Tass, reprosandu-i-se pregatirea slaba si lipsa educatiei politice, Kaldei afirmand ca a fost dat afara pentru faptul ca era evreu, acest lucru fiind valabil insa pentru jumatate din colegii sai sovietici fotografi, asa cum si de partea americana cele mai insemnate fotografii din cel de-al Doilea Razboi Mondial au fost facute de evreul ungur Endre Friedmann, alias Robert Capa. Va prezentam in continuare o mica galerie foto realizata de catre fotograful rus Evgheni Kaldei.

Madalin NECSUTU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=6334&data=2008-05-07