< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - sambata, 3 mai 2008

Un virus mortal face ravagii in China

Un virus mortal se raspandeste cu repeziciune in estul Chinei, facand pana in prezent 21 de victime in randul copiilor si infectand alti aproape 3.000, relateaza agentia de presa Xinhua.

Primele cazuri de infectare cu enterovirusul 71 au fost inregistrate la inceputul lui martie in localitatea Fuyang, in provincia estica Anhui, insa autoritatile au facut publica aceasta situatie abia duminica trecuta, spunand ca exista 789 de cazuri. In doar 4 zile, pana la 1 mai, numarul persoanelor infectate ajunsese la 2.964.

Enterovirusii se raspandesc cel mai adesea prin contactul cu bubite infectate sau materii fecale si pot cauza stari de febra, paralizie sau umflarea tesuturilor creierului. Nu exista niciun vaccin sau medicament antiviral care sa anihileze virusul sau sa previna infectarea. Totusi, masuri elementare de igiena ar preveni raspandirea virusului. Tratamentul aplicat pacientilor se concentreaza pe gestionarea complicatiilor, care pot include meningita si stop cardiac. Intarzierea cu care autoritatile provinciei Anhui au facut publice cazurile de infectare cu acest virus a declansat discutii aprinse si critici dure in mass-media chineze, care cer acum demisia responsabililor locali. Ministerul Sanatatii de la Beijing a venit insa in apararea oficialilor din Anhui, spunand ca anuntul intarziat se datoreaza faptului ca pana acum mai multe echipe medicale au incercat sa stabileasca despre ce afectiune este vorba. Potrivit oficialilor chinezi, aproape toti cei infectati sunt copii sub sase ani, iar majoritatea sunt mai mici de doi ani. Un numar de 879 copii se aflau inca in spital pentru tratament, iar alti 849 si-au revenit complet. (B.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=236737&data=2008-05-03