< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - joi, 24 aprilie 2008

Furtuna bate reactorul

Vantul puternic de la Cernavoda a rupt liniile electrice care leaga centrala nucleara de sistemul energetic national, ambele reactoare fiind inchise

Furtuna si ploile abundente din ultima perioada au dus la inchiderea centralei atomice de la Cernavoda, dar si evacuarea a mai multor zeci de persoane din nordul Moldovei. Hidrologii au anuntat ca varful de viitura, in Botosani, a fost inregistrat ieri dimineata, fiind anuntat cod portocaliu de inundatii, pana in aceasta dimineata, in judetele Botosani si Iasi.

Centrala nuclearelectrica de la Cernavoda a fost oprita marti seara din cauza furtunii puternice, care a intrerupt legatura unitatii cu sistemul energetic national, dar fara a afecta alimentarea consumatorilor. "In seara zilei de marti, pe fondul unei furtuni violente din zona Cernavoda, care a indus perturbatii in sistemul de evacuare a puterii electrice, ambele unitati ale CNE Cernavoda au fost deconectate de la Sistemul Energetic National (SEN) si oprite controlat, toate sistemele functionand conform cerintelor de proiectare", se arata intr-un comunicat al Nuclearelectrica, operatorul centralei. Nuclearelectria a anuntat ca cele doua grupuri vor atinge criticitatea in aceasta dimineata, iar sincronizarea la SEN va avea loc in aceeasi zi. Compania a precizat ca nu au existat emisii sau deversari periculoase pentru personalul centralei, public si mediul inconjurator.

Dispecerul Energetic National, unitate din cadrul operatorului sistemului de transport al electricitatii Transelectrica, a compensat oprirea celor doua reactoare prin pornirea unor grupuri termoelectice la Drobeta, Mintia, Rovinari, Craiova 2, Bucuresti Sud, Doicesti, Braila si Iernut.

Centrala de la Cernavoda functioneaza cu doua reactoare si asigura aproximativ 18% din consumul energetic national.

Inundatii in Moldova

Raul Miletin a iesit din matca, determinand inundarea a trei sate ale comeni Cosula din judetul Botosani. Apele au dus la evacuarea a 72 de persoane, ajungand la 40-50 cm in majoritatea gospodariilor. Pompierii si jandarmii au intervenit pentru evacuarea persoanelor afectate, acestia salvand si animalele populatiei sinistrate. Au fost afectate 84 de gospodarii si 56 de fantani, dar si 23,6 km de drum satesc, 400 de metri de drum comunal si 136 de podete au fost afectate de ape.

Subprefectul de Botosani Mihai Elvadeanu a declarat ca in Flamanzi o remorca in care se aflau copii ce mergeau la scoala s-a blocat in apa, ieri dimineata, fiind nevoie de interventia ISU pentru a-i scoate de acolo. In Balta Arsa au fost inundate trei case, tot in urma scurgerilor de pe versanti, iar zece persoane care au fost evacuate din case au fost cazate peste noapte la un canton silvic.

Luminita MOROIANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=236563&data=2008-04-24