< Imprimare >      ZIUA - EVENIMENT - marti, 22 aprilie 2008

Monica Lovinescu a murit la Paris

In noaptea de duminica spre luni, vocea care a prezentat decenii intregi emisiunile "Teze si antiteze la Paris" si "Actualitatea culturala romaneasca" la Radio Europa Libera a trecut in lumea cealalta.

Monica Lovinescu a incetat din viata, la 85 de ani, dupa ce si-a petrecut ultimele luni din viata in Spitalul "Charles Richet" din Val d'Oise, la 15 km de Paris. Bolnava de multa vreme, Monica Lovinescu a participat la inmormantarea sotului ei (septembrie 2006), Virgil Ierunca, pe un pat mobil de spital.

"Intamplarea face ca sunt printre putini romani care au cunoscut-o pe Monica Lovinescu, fiind coleg atat cu ea cat si cu sotul ei, Virgil Ierunca", povesteste jurnalistul Emil Hurezeanu, care a adaugat ca "jurnalele Monicai Lovinescu sunt unul dintre cele mai importante documente de experienta umana dincolo de Cortina de Fier, dar strans legate de realitatile romanesti". Regizorul Alexandru Solomon, in filmul caruia ("Razboi pe calea undelor") a fost protagonista si Monica Lovinescu intr-una dintre ultimele ei aparitii, a fost impresionat de personalitatea acelei doamne mignone, dar cu o forta aparte. "Senzatia mea, cand am cunoscut-o pe doamna Monica Lovinescu, acum trei ani, a fost una de forta si precizie, desi era fizic foarte diminuata. Dar vocea si mintea erau neschimbate. Se vedea clar ca te citeste si te evalueaza dintr-o privire si te asaza pe o scara de valori foarte bine conturata. Eu cred ca asta a facut, a creat o scara de valori in cultura romana care ramane", declara Solomon.

Tinta Securitatii

Jurnalist, critic literar si comentator de radio, fiica a criticului E. Lovinescu, Monica Lovinescu s-a nascut la 19 noiembrie 1923. A absolvit Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti in 1946. In 1947, pleaca la Paris cu o bursa a guvernului francez, iar in primele zile ale lui 1948 cere azil politic in Franta. La inceput, face parte din tinere companii literare si semneaza regia unor spectacole de avangarda. Scrie despre literatura romana si ideologia comunista in "East Europe", "Kontinent", "Preuves", "L'Alternative", "Les Cahiers de L'Est", "Temoignages", "La France Catholique" etc. Semneaza capitolul despre teatrul romanesc in "Histoire du Spectacle" ("Encyclopedie de la Pleiade", Gallimard). Din 1951 pana in 1975 face emisiuni literare si muzicale la Radioteleviziunea Franceza, iar in 1962 isi incepe colaborarea la Europa Libera. Din 1967, incepe seria de "Teze si antiteze la Paris" si "Actualitatea culturala romaneasca". In 18 noiembrie 1977, Monica Lovinescu a fost tinta unor teroristi palestinieni trimisi de Securitatea lui Ceausescu. A fost transportata in stare de coma la spital. Dupa ce si-a revenit si-a reluat activitatea la radio.

Donatie statului roman

Dupa 1990, cronicile radiofonice ale Monicai Lovinescu si jurnalele ei din anii comunismului au aparut la editura Humanitas, care anul trecut i-a publicat si singurul roman, "Cuvintele din cuvinte", considerat o parabola a dictaturii. In urma cu o luna, Monica Lovinescu a donat statului roman casa sa si a lui Virgil Ierunca de la Paris. Sarcinile care revin statului roman in urma donatiei sunt constituirea si conservarea unui fond de lucrari ale literaturii romane si straine, crearea unui centru cultural roman intitulat "Memorial Ierunca-Lovinescu", infiintarea unei burse anuale "Ierunca-Lovinescu" in favoarea studentilor romani din Franta, acordata de MAE, si asigurarea cazarii pentru studentii beneficiari ai acestei burse in locuinta donata. Dumnezeu s-o odihneasca! (D.C.)

Flacara pasiunii

"Dar unde sa mai gasesc pe unii care sa faca ce faceam noi: sa stea in doua fotolii, fata-n fata, si sa se priveasca? Este un obicei care se pierde. (...) Noi eram ultimii. (...) Nu trebuie sa fie o privire de incepator, nici sa ascunda ceea ce in zona se cheama <<flacara pasiunii>>. (Expresie penibila, dar e forma curenta, folosita de toti.) Nu, e nevoie de o privire complice. Tocita de repetare, salvata de malitie. Ma rog, o privire de intelegere tacita. Si care stie ca va avea tot timpul din lume". (Monica Lovinescu - "Cuvintele din cuvinte", fragment)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=236468&data=2008-04-22