< Imprimare >      ZIUA ONLINE - STIINTA - luni, 21 aprilie 2008

Ochiul bionic ar putea reda vederea orbilor

Desi pare desprins din filmele SF, dispozitivul va putea fi folosit in medicina in urmatorii ani

Cercetatorii americani au dezvoltat primul ochi bionic, capabil sa redea vederea milioanelor de orbi din nastere sau persoanelor cu simtul vederii diminuat din cauza inaintarii in varsta. Desi pare desprins din filmele stiintifico-fantastice, dispozitivul este o combinatie intre electronica si biologie si ar putea fi folosit pe scara larga in numai cativa ani. O camera video, atasata unei retine artificiale, transmite imagini prin nervul optic, catre creier. Omul din spatele fantasticei realizari este doctorul Mark Humayun, profesor de oftalmologie si inginerie biomedicala, la Doheny Eye Institute, din Los Angeles, California, relateaza Sky News.

"Camera este foarte, foarte mica, consuma foarte putina energie, asa ca poate fi introdusa in ochi si astfel se poate sincroniza cu miscarile ochiului", a declarat profesorul. ''In urmatorii patru - cinci ani, speram sa vedem aceasta tehnologie avansand mult mai mult'', a continuat Mark Humayun.

Institutul american este un deja un adevarat pionier in acest domeniu, prin dezvoltarea unui tip de vedere artificiala impreuna cu compania Second Sight. Argus este un sistem disponibil, care a fost deja folosit pentru a oferi o vedere mai rudimentara pacientilor orbi. Dispozitivul Agus capteaza imaginile bazandu-se pe o camera video incorporata intr-o pereche de ochelari. Desi pentru cineva care vede normal imaginile par neclare, unui orb ii permit sa se orienteze in spatiu si sa se deplaseze evitand obstacolele.

Imaginile, transformate in semnale electrice, sunt transmise wireless catre un receptor aflat in spatele retinei. Dispozitivul decodifica apoi semnalul pentru a crea o imagine alb-negru, transmisa creierului prin nervul optic. Cercetatorii din California incearca acum sa obtina un implant imbunatatit, ce va permite nu numai vizionarea unor imagini alb-negru ci si recunoasterea faciala.

Acesta este primul ochi bionic, indeajuns de mic si de eficace, care ar putea fi folosit in medicina in urmatorii ani. La nivel international exista peste 22 de programe de cercetare pentru crearea unui ochi artificial.

A.E.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5910&data=2008-04-21