< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - joi, 17 aprilie 2008

Tichetele inapoi

Ordonanta de urgenta care interzicea acordarea tichetelor cadou a fost modificata ieri de Guvern, permitand acum atribuirea unor astfel de tichete in limita bugetelor aprobate.

"Tichetele cadou vor fi suportate din Legea bugetului, pentru bugetarii din administratia centrala, si din veniturile proprii ale bugetelor administratiei locale, pentru bugetarii din administratia locala si serviciile aflate in subordinea lor", a spus Camelia Spataru. Mai precis, autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale, indiferent de modul de finantare, acorda tichete-cadou in baza legii, in cadrul limitei fondurilor care se aproba prin bugetul propriu; institutiile publice locale si serviciile publice din subordinea lor vor putea acorda tichete-cadou din bugetele proprii, in limita veniturilor proprii incasate.

Singurii protestatari dintre toti bugetarii nedreptatiti au fost salariatii din invatamant afiliati celor trei federatii sindicale - FSLI, FEN si FSI "Spiru Haret", care au declansat greva japoneza in Capitala imediat dupa publicarea ordonantei in Monitorul Oficial, iar colegii lor din tara s-au mobilizat si ei, organizand mai multe mitinguri la Constanta, Galati, Arad si Cluj. Ieri a fost randul dascalilor din Bucuresti sa iasa in strada, dar mitingul autorizat de municipalitate intr-un spatiu impropriu - pe trotuar, langa sediul Guvernului - a facut ca la protest sa participe 2.000 din cei 10.000 anuntati. Totusi, actiunea lor a fortat Executivul sa modifice ordonanta. Acordarea tichetelor este prevazuta prin Legea 193/2006, dar nu a fost respectata de autoritati. "Noi am considerat ca, daca exista lege, se va aplica. Abia cand am vazut ca la nivelul primariilor ni s-a spus ca fondurile necesare nu sunt prinse nici in bugetul de stat, nici in bugetele consiliilor locale, le-am negociat si le-am primit in decembrie 2007", ne-a declarat Simina Croitoru, liderul FEN Bucuresti.

Corina SCARLAT, Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=236208&data=2008-04-17