< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - luni, 14 aprilie 2008

Criza mondiala sperie G7

Cele mai puternice economii ale lumii anunta masuri pentru a preveni reeditarea gravei crize actuale * Pietele financiare vor fi supravegheate si le va fi "injectata" disciplina

Forumul Stabilitatii Financiare (FSF) a remis, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrilor de Finante ai tarilor celor mai industrializate ale lumii un catalog al recomandarilor vizand sa previna reeditarea gravei crize financiare actuale, informeaza AFP preluata de Rompres. Recomandarile FSF - adoptate de participanti - au scopul de a creste rezistenta pietelor si institutiilor financiare, anunta G7 intr-un comunicat. Statele membre ale Grupului celor 7 (G7) sunt Statele Unite, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franta si Italia.

Criza actuala a relevat o serie de disfunctionalitati cum ar fi practicarea unor imprumuturi abuzive, revinderea imprumuturilor imobiliare pe piete sub forma unor instrumente financiare extrem de complexe si opace sau relatii nepotrivite intre agentiile de notatie si bancile pe care ele erau insarcinate sa le observe.

"Un aspect frapant al crizei a fost slabiciunea gestiunii riscurilor si lipsurile intreprinderilor reglementate si sofisticate", noteaza raportul, estimand ca "pentru a se rezolva criza actuala, este esential sa se ia acum masuri pentru a intari rezistenta sistemului financiar mondial".

In plus, "autoritatile nu trebuie sa impiedice pietele sa se ajusteze, dar sa le supravegheze si sa le injecteze disciplina daca este nevoie", estimeaza FSF. Ele trebuie astfel "sa faca tot ce pot pentru a identifica problemele incipiente, cu scopul de a lua rapid masurile necesare pentru a le atenua", adauga documentul.

FSF - care reuneste ministerele de Finante, bancile centrale, autoritatile de reglementare financiara din principalele tari industrializate, precum si institutii internationale - isi propune ca misiune principala sa evite ca o criza declansata intr-o tara sa se propage in ansamblul economiei mondiale.

Programul de recomandari ale FSF se axeaza pe cinci directii, care incearca fiecare sa eradicheze excesele relevate de criza: intarirea supravegherii astfel incat bancile sa administreze riscurile si lichiditatile; ameliorarea transparentei bancilor asupra expunerii lor la risc; modificarea rolului agentiilor de notatie, incitandu-le sa comunice mai bine; intarirea reactivitatii autoritatilor de reglementare; incurajarea unei cooperari internationale a bancilor centrale. FSF spera ca propunerile de reforma sa fie infaptuite pana la sfarsitul anului, un raport intermediar urmand a fi remis in iunie si altul in septembrie.

FMI suna alarma

"Riscurile asupra perspectivei economiei provin din evolutia pietelor financiare si din posibila inrautatire a ciclurilor sectoarelor locuintelor si creditului. De asemenea, riscurile inflationiste s-au intensificat, in contextul majorarii preturilor la alimente, energie si alte marfuri", se arata si intr-un comunicat al Comitetului Monetar si Financiar International al FMI. Fondul Monetar International le-a cerut autoritatilor sa reactioneze la aceste chestiuni prin sprijinirea activitatii economice, in acelasi timp cu asigurarea controlului asupra inflatiei. "In economiile avansate, politica monetara ar trebui sa aiba in continuare ca obiectiv stabilitatea preturilor pe termen mediu, dar sa reactioneze in mod flexibil semnalelor unei incetiniri economice mai profunde si prelungite. De asemenea, politica fiscala ar putea avea un rol util de a contracara ciclul economic", se mai arata in comunicat. (G.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=236070&data=2008-04-14