< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - vineri, 11 aprilie 2008

Stiri pe scurt

Neica si zapada

"E mereu aceeasi zapada si mereu acelasi neica" este tema conferintei de duminica (ora 11.00, Sala Atelier, Teatrul National Bucuresti) pe care o va sustine scriitoarea Herta Muller. Titlul metaforic porneste de la expresia germana "Zapada de ieri", care se refera la lucruri devenite inactuale, de care nu mai trebuie tinut seama. Numai ca, potrivit autoarei, experienta deportarii in Uniunea Sovietica, pe care a suferit-o mama ei, in 1945, este similara cu experienta emigrarii scriitoarei in Germania, in anii'80 - in ambele situatii zapada joaca un rol dramatic; cum tot la fel, in ambele cazuri, anchetatorii sovietici si examinatorii de la biroul de imigrari din Germania federala au acelasi comportament brutal si abuziv. (L.D.)

Dans pagan

Prima reprezentatie a spectacolului "Dansand pentru zeul pagan" de Brian Friel, regia Lynne Parker, cu Mircea Rusu (foto) il rolul lui Jack (detinut pana nu demult de Gheorghe Dinica) este programata in aceasta seara, la orele 19.00, in Sala Mare a Teatrului National. Alaturi de Mircea Rusu, vor juca Vivian Alivizache, Carmen Ionescu, Carmen Ungureanu, Tania Popa, Rodica Ionescu, Gavril Patru si Liviu Lucaci. Este povestea unui barbat depasit de realitatea pe care o gaseste la revenirea acasa, dupa o indelungata absenta. (L.D.)

Cracovia culturala

Azi va fi lansat la Cracovia cel mai mare proiect dedicat culturii romane organizat pana acum in Polonia: Festivalul Culturii Romane. Evenimentele se vor derula intre 11si 20 aprilie si se dezvolta pe toate domeniile culturii - cinematografie, literatura, teatru, cercetare, arta culinara si oenologie, traditie populara. (D.C.)

CartePremium

A fost lansat cel mai nou magazin online de carti si cadouri (www.CartePremium.ro). Acesta ofera in primul rand carti, 80-90% din totalul produselor, dar si cadouri, mici obiecte de birou sau pentru acasa, sticle de vin premium si bauturi fine. Site-ul isi propune sa promoveze si cele mai noi stiri din sfera culturala romaneasca, inclusiv lansari de carti. (D.C.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235909&data=2008-04-11