< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - vineri, 11 aprilie 2008

"Supravietuitorul" Sergiu Nicolaescu: "Am imbatranit"

Ultimul comisar

Sergiu Nicolaescu revine, de azi, in cinematografele din Romania cu o noua varianta a celebrului comisar Moldovan, putin mai batran, putin mai tacut si putin mai cautat. "In acest film ma joc pe mine", a marturisit regizorul. Cu un scenariu scris de Nicolaescu si de jurnalista Adina Mutar, "Supravietuitorul", produs de MediaProPictures, se doreste o megaproductie, cu scene intregi filmate la Praga, multa figuratie si o distributie spectaculoasa.

Un film cu care Sergiu Nicolaescu isi propune sa readuca publicul in salile de cinema, dupa cum a declarat la conferinta de presa, "Supravietuitorul" nu se da deloc in laturi de la compromisuri serioase facute tocmai gustului publicului. Cateva scene de nud cu Ileana Lazariuc, vedete de televiziune transformate peste noapte in starlete de cinema, putina melodrama, putin sirop romantic, muzica din Bucurestiul interbelic si nu numai (marca Loredana), ceva actiune a la filmele americane cu impuscaturi in cimitir in plina noapte si tensiune cat cuprinde. Gandit sa fie un succes de public, sa-l reinvie pe comisarul Moldovan, unul dintre cele mai cunoscute personaje ale cinematografiei romanesti, (cine sa fi uitat celebra replica "Un fleac, m-au ciuruit!") "Supravietuitorul" de astazi isi asuma doua riscuri importante. Primul: il distribuie pe actorul ceh Petr Falc in rolul comisarului Moldovan in tinerete, Falc jucand in acest film in limba ceha... Si doi: aduce in fata publicului un comisar batran, care intra intr-un joc periculos, pe viata si pe moarte, cu prietenii si dusmanii din tinerete. "Nu cred ca voi mai face un alt comisar", a declarat Nicolaescu. "M-am vazut acum si cred ca e bine sa-l opresc aici."

Un oras din Europa, in anul 1978. Si scene numeroase in sepia dintr-un Bucuresti interbelic in care actiunea se concentreaza asupra celebrilor cantareti Zavaidoc si Cristian Vasile si a nu mai putin celebrei muze a celui din urma, frumoasa Zaraza (atat de previzibil-dulceag interpretata de Ileana Lazariuc). Multe flash-back-uri, aceleasi personaje jucate ca-n oglinda in timpuri diferite, de actori diferiti, si o poveste cu tensiuni extreme, dar cu un scenariu construit previzibil, adesea cu replici cautate... Comisarul Moldovan se intoarce acasa, incercand sa-si pastreze anonimatul, dar isi divulga identitatea, la intamplare, fara sa stea prea mult pe ganduri, unui taximetrist care se dovedeste a-i deveni apoi om de incredere. De la gara si pana la hotel, intre doua vorbe schimbate in graba si o cursa cu masini, "ca-n filme", afara se face dintr-odata noapte adanca... "E primul film in care n-a trebuit sa repet, totul a mers fara greseala", marturisea regizorul. Iar povestea adevarata incepe abia la hotel, unde "supravietuitorul" Moldovan descopera ca trebuie sa joace ruleta ruseasca incrucisata cu unul dintre cei mai buni prieteni din tinerete, cantaretul Cristian Vasile (Ion Ritiu), care intre timp si-a pierdut vocea intr-o incercare de sinucidere ratata. Moldovan se stie insa aparat de o vraja pe care i-o dezvaluise Zaraza in tinerete, ca nu va muri de glont.

Batran, acum, Moldovan alearga (inca) pe acoperisuri, prin cimitire, schimba replici in doi peri cu vechii dusmani, ii impusca apoi pe toti, cautand sa creeze din nou replici celebre - "Putin cam sus. Am imbatranit." -, isi redescopera prieteni vechi, (o nota aparte pentru Jean Constantin in rolul lui Limba, care stie sa tina bine echilibrul intre umor si dramatism) si in final isi incheie toate socotelile.

Marturisind ca si-a revenit cu greu dupa o perioada in care o cazatura pe scari l-a tinut la pat doua luni, Sergiu Nicolaescu a declarat ca totul e doar o coincidenta cu "Supravietuitorul". Ultimul cuvant ii apartine: "Merit sa mi se spuna dinozaur, am facut peste 60 de filme. Dar profesionalismul nu se invata la facultate. Pe langa chemare, obligatoriu este sa muncesti. Asta e diferenta intre mine si colegii mei. Eu am facut 2,4 filme pe an, dar altceva n-am facut..."

Monica ANDRONESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235905&data=2008-04-11