< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - vineri, 11 aprilie 2008

Rusia acuza "procesul de romanizare fortata" a rusilor din Republica Moldova

Moscova este ingrijorata de "procesul de romanizare fortata" la care ar fi supusi etnicii rusi din Republica Moldova, a declarat la Moscova, intr-o intrevedere cu jurnalisti moldoveni, presedintele Comitetului pentru relatiile cu statele CSI (Comunitatea Statelor Independente), din cadrul Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Alexei Ostrovskii.

Potrivit Presa.md, oficialul rus a declarat ca aceasta romanizare se produce pe toate planurile.

Rusia priveste cu neincredere relatiile cu Republica Moldova, chiar si dupa o eventuala solutionare a diferendului transnistrean. "Rusilor din Moldova li se impune sa invete "asa-zisa" limba romana, sa frecventeze scolile romanesti si sa vorbeasca romaneste. In acest fel, li se incalca dreptul de a studia in limba materna. Iata de ce avem toate motivele sa credem ca aceasta situatie se va pastra chiar si dupa o eventuala reglementare a conflictului transnistrean", a mai sustinut Ostrovskii.

Conform datelor Biroului Relatii Interetnice, in Republica Moldova functioneaza 185 de gradinite si 280 de scoli cu predare in limba rusa, precum si 82 de scoli ruso-moldovenesti. In 29 de institutii de invatamant superior din tara (publice si private) exista grupe cu instruire in limba rusa. La Universitatea Slavona predarea se face doar in limba rusa.

In Republica Moldova, limba rusa este studiata in scolile cu predare in limba romana in clasele V-IX-a, ca obiect de studiu obligatoriu.

Statistici contradictorii

In Republica Moldova, limba rusa este studiata in scolile cu predare in limba romana in clasele V-IX-a, ca obiect obligatoriu si asta in conditiile in care, potrivit datelor recensamantului din 2004, in Moldova locuiesc 201,2 mii etnici rusi (circa 5,9 la sutta din populatia totala), iar in Transnistra 166,3 mii (doar o treime a populatiei).

Conform datelor Biroului Relatii Interetnice, in Rpublica Moldova functioneaza 185 de gradinite de copii si 280 de scoli cu predare in limba rusa, 82 de scoli ruso-moldovenesti. in 29 de institutii de invatamant superior din tara (publice si private) sunt grupe cu instruire in limba rusa. La Universitatea Slavona predarea se face doar in limba rusa.

Totodata, zilnic, populatia Republicii Moldova poate receptiona peste 600 de ore de emisiuni in limba rusa si doar 156 de ore in limba romana, reprezendand practic doar o patrime din din totalul emisiunilor. Presa de limba rusa editata in Republica Moldova numara 38 de titluri de baza intre care 20 de publicatii sunt de informare si opinie, sapte publicatii au editii zilnice, 16 publicatii au aparitii saptamanale, iar restul sunt publicatii bilunare si lunare.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5554&data=2008-04-11