< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - marti, 8 aprilie 2008

Razboinicii masai la Curtea Reginei

Membrii tribului african masai care au sosit la Londra pentru a participa la maraton au devenit dependenti de ceaiul britanic

Sase razboinici masai, care nu au mai parasit niciodata pana acum micul lor satuc Eluai, din Tanzania, se afla de cateva zile la Londra pentru a participa la un maraton.

Razboinicii au fost gazduiti in casa din Kent a Clarei Martin, care are 34 de ani, si are trei copii. Aceasta a povestit reporterilor britanici ca "am descoperit repede ce le place si ce nu - dar ce stiu sigur e ca au devenit dependenti de ceai. Este uluitor cum le place lor sa bea ceaiul - zece lingurite cu varf de zahar, la o cana de ceai. Nu cred ca acasa la ei consumau atat de multe dulciuri si cred ca acum experimenteaza si isi fac toate poftele. In fiecare zi trebuie sa refac stocul de bomboane, pentru ca le plac foarte mult".

Cei sase masai - Isaya, Ngovu, Lengami, Ninna, Taico si Kesika - au venit cu ideea sa alerge la maraton dupa ce o organizatie de caritate, Greenforce, i-a intrebat daca ar ar putea-o face pentru a strange banii necesari imbunatatirii calitatii rezervelor de apa din comunitatea lor.

Unul dintre conducatorii tribului, Isaya, care are 24 de ani, a explicat ca "uneori alerg doua sau trei zile cand sunt cu vitele, pentru ca trebuie sa le protejez de animalele carnivore, cum ar fi leii. Nu cred ca maratonul va fi dificil pentru noi - incaltamintea noastra e facuta din cauciucuri de masina si este foarte, foarte confortabila, iar cu alergatul suntem obsinuiti".

Soc cultural pentru 120.000 $

Paul Martin, de la organizatia Greenforce, a declarat ca "masaii vor sa stranga bani pentru satul lor - nu sunt orice masai, sunt razboinici mandri si nobili in comunitatea lor. Pana acum au reusit sa stranga in jur de 30 de mii de dolari, insa le trebuie in jur de 120.000 de dolari pentru a putea amenaja o sursa de apa in sat. Celor sase nu le-a fost teama sa vina la Londra, desi este un adevarat soc cultural pentru ei. E ca si cum ai vizita planeta Marte. Faptul ca participa la maraton este foarte important pentru ei - masaii au suferit de foame si de sete in ultimii ani. E groaznic. Doi din trei copii din satul lor mor pana sa implineasca cinci ani. Daca ajungi sa vezi in ce conditii traiesc, comparativ cu noi, iti dai seama cat de dura e viata cu ei".

Cei sase masai nu contenesc sa se mire de ceea ce vad in fiecare zi, de obiceiurile si modul de trai al britanicilor. Razboinicul Isaya a fost uluit de "incaltamintea de metal" a cailor si de animalele pe care nu le manca nimeni, dar le tin pe langa casa "daca nu le omorati, de ce le tineti aici? Doar asa ca sa le vedeti?!". Cei sase au mai fost uluiti si de dusuri: "cand alegi sa fie fierbinte, apa e chiar fierbinte, si cand vrei sa fie rece, e chiar rece!" Daca pentru maraton ceilalti sportivi se pregatesc de luni de zile, masaii nu fac nimic special pentru asta "Batranii nostri ne-au spus ca putem alerga la maraton, trebuie doar sa ne inchipuim ca un leu se apropie de cireada noastra si trebuie sa-l prindem sa-l ucidem. Noua ne place foarte mult sa alergam, ne prefacem ca alergam animalele si asa putem zice ca ne antrenam cum trebuie".

In ceea ce priveste mancarea, masaii sunt de parere ca "laptele e bun, insa sangele e si mai bun. Iti da energie si nu ai nevoie de mancare", a explicat Isaya care, la fel ca si ceilalti masai, se hraneste cu alimente de baza si uneori cu sangele vitelor care trebuie sacrificate. "Fructe si legume nu mancam, asta e hrana de femei. Razboinicii se hranesc cu lapte, carne si sange", a mai povestit acesta.

Populatia masai este estimata intre 500.000 si un milion de membri, insa acum, din cauza schimbarilor de clima si a defrisarilor, modul de trai al acestora este in pericol. (B.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235735&data=2008-04-08