< Imprimare >      ZIUA ONLINE - EXTERNE - marti, 8 aprilie 2008

CE cere noi explicatii Bucurestilor in legatura cu centrele de detentie CIA

Comisia Europeana ia in considerare trimiterea unei noi scrisori prin care sa ceara autoritatilor romane informatii complete despre posibile centre de detentie ale CIA pe teritoriul Romaniei, a declarat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Justitie, Frisco Roscam Abbing, citat de RRA si preluat de NewsIn.

Comisia Europeana a trimis cea de a doua scrisoare, ce solicita informatii complete in acest dosar, la sfarsitul lunii ianuarie. Guvernul de la Bucuresti trimisese Bruxelles-ului un raspuns, dar Executivul european asteapta mai multe detalii, intrucat raportul parlamentar romanesc a fost elaborat cu sase luni inaintea publicarii celui de-al doilea document al raportorului Dick Marty, in vara anului trecut.

"Nu am stabilit inca nici un termen limita. Desigur, daca raspunsul se va lasa prea mult asteptat, vom trimite o a treia scrisoare,", a spus purtatorul de cuvant al comisarului pentru justitie, adaugand: "Sa nu anticipam. Sa nu uitam de faptul ca vorbim de o chestiune foarte complicata din punct de vedere juridic, iar autoritatile romane vor avea nevoie de ceva timp pentru a ne da raspunsurile pe care le-am cerut".

Pe de alta parte, raportorul Consiliului Europei, Dick Marty, este de parere ca la Bucuresti nu s-au facut toate eforturile necesare pentru aflarea adevarului in acest dosar.

Marty: "Guvernul roman nu a depus toate eforturile necesare pentru cautarea adevarului"

"Dupa parerea mea, Guvernul roman nu a depus toate eforturile necesare pentru cautarea adevarului. Nu am spus niciodata ca Guvernul sau clasa politica romaneasca ar fi fost la curent cu ceea ce se intampla pe teritoriul Romaniei. Am scris si am spus spus ca centrele secrete de detentie ale CIA au fost administrate exclusiv de CIA, dar au fost persoane din Guvernul Romaniei care stiau. Cred ca acum este randul societatii civile, Parlamentului si al presei de a se asigura ca tot adevarul va iesi la iveala", a declarat Marty, citat de RRA.

Marty a mai precizat ca nu poate spune daca la nivel european va mai avea loc o investigatie pe acest subiect.

Al doilea raport al lui Dick Marty, dat publicitatii in iunie anul trecut, afirma ca fostul si actualul presedinte al Romaniei, dar si fostul ministru al Apararii, Ioan Mircea Pascu, ar fi stiut de existenta unor centre de detentie pentru suspecti de terorism pe teritoriul Romaniei. Cei amintiti au negat aceste acuzatii, iar autoritatile romane au sustinut mereu ca nu au dovezi ca ar fi existat asemenea zboruri sau centre de detentie. Si comisia parlamentara speciala pentru investigarea acestei situatii, condusa de Norica Nicolai, a spus ca nu a gasit asemenea dovezi.

Administratia Bush a ordonat CIA organizarea retelei de inchisori secrete

Scandalul inchisorilor secrete ale CIA a fost declansat in 2005. Administratia Bush ar fi dat ordin CIA sa organizeze o retea secreta de inchisori, infiintata in urma atentatelor comise la 11 septembrie 2001, la New York, in vederea interogarii unor membri importanti ai organizatiei teroriste al-Qaida, relata Washington Postin in noiembrie 2005. Facilitatile de detentie, cunoscute sub denumirea de "locatii negre" in rapoartele oficialilor americani, au fost instalate in opt tari, intre care Thailanda, Afganistan si o serie de democratii est-europene, cu acordul tacit al autoritatilor din statele respective. Baza americana de la Guantanamo, Cuba, reprezinta o alta ramificatie a sistemului de inchisori aflat sub tutela CIA, fiind dotata cu un mic centru secret de detentie, potrivit declaratiilor unor fosti si actuali reprezentanti ai serviciilor secrete americane. Din motive de securitate, locatiile sunt cunoscute, in SUA, numai de cativa oficiali de rang inalt, in timp ce, in tarile gazda, informatiile despre existenta acestora au ajuns numai la urechile sefilor de stat si ale unui numar restrans de persoane din cadrul serviciilor de informatii locale. Majoritatea centrelor de detentie au fost construite si sunt intretinute cu fonduri alocate de Congresul american, mai precizeaza Washington Post, amintind ca, desi ermetica in privinta acestora, Casa Alba a permis CIA sa ofere informatii generale despre programul de detentie desfasurat in afara SUA presedintilor si vicepresedintilor comisiilor de informatii din cadrul Legislativului american.

M.N.

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=5426&data=2008-04-08