< Imprimare >      ZIUA - OPINII - luni, 31 martie 2008

Cum ne facem viata amara

Ce fericire pentru un popor "greu incercat de-alungul istoriei", ca exact cu cateva zile inainte de "marea realizare", care este gazduirea Summitului NATO, sa afle, direct din gura unui psihanalist (celebru?), care sunt motivele din care viata noastra este (sau pare) amara.

"In loc sA coborAm stacheta asteptarilor sau sa ne indopam cu pilule pentru a scapa de dezamagiri, mai bine am invata sa ne detectam tiparele inconstiente care ne blocheaza" - spune Farrel Silverberg, intr-o recenta traducere recenta, recomandata cu entuziasm romanilor de un ziar. "Fa saltul! Cum sa spargi tiparele care te impiedica sa te dezvolti". Acesta este titlul cartii si, la o prima vedere, ai impresia ca ea ar putea contine insasi salvarea Romaniei. Numai ca, pentru ca aceasta sa se intample aievea ar trebui ca cea mai mare parte a romanilor sa citeasca si sa invete pe de rost metodele expuse de marea personalitate - evident, americana -, care peste ani a sosit, parca sa indeplineasca un vechi si iluzoriu vis al naivitatii specifice poporului nostru. Nu am citit cartea.

In pofida faptului cA celebra "AxA" n-a reusit sa fie decat o (alta) forma goala de continut, eu continuu sa cred in puterea terapeutica a acestei carti inca necitite: mai intai, ma astept ca in paginile ei sa gasesc cel putin explicatiile faptul ca cel putin jumatate din populatia tarii are viata amara. Mai intai o sa caut sa aflu cum este posibil ca la atatea secole triste care s-au asezat pe obrazul tumefiat al Romaniei, noi continuam sa traim "comod" in cultul unui Voda, care da impresia ca intregul spatiu romanesc, pare o imensa plantatie de loboda. Voi gasi, cu siguranta, explicatia faptului ca mai intai am delirat in fata unui "voievod" comunist, care ne-a spus ca democratia noastra trebuie sa fie una "originala", si ca vom lupta impotriva cosmarului comunist sub conducerea sa, adica a unui fost "aparatcik" de prim rang in ierarhia rosie a lui Ceausescu. Apoi, poate ca ne vom lamuri, in timp ce vom citi aceasta minunata carte, cum a fost posibil ca dupa aceasta catastrofa "cu fata umana" a Romaniei, am reusit sa-l inlocuim pe "voda - 1", cu "voda - 2", care face parte (cum insusi a recunoscut) din aceeasi lume rosie? Dar, poate nu acesta este cel mai important aspect, ci acela al raportarii d-sale la o putere pe care o detine si pe care si-o doreste intru vesnicie. Vom gasi, oare, in cartea "salvatorului" american motivul din care "Voda" isista cu mare aplomb in a condamna o lume careia ii apartine, cu varf si indesat? Nu poti condamna public "lumea coruptilor" cand esti proprietarul casei din Mihaileanu, si cand asfaltul soselelor patriei "clocoteste" mai dihai decat in oalele incinse ale lui Scaraotchi.

Nu poTi condamna comunismul, cand ai indeplinit, in ierarhia celor care au distrus tara, un rol de comunist de nadejde. Dar astea sunt "amanunte de "istorie personala", deci ma astept ca din cartea d-lui Silverberg sa aflu, mai ales, cum este posibil ca o parte importanta a acestei natii sa creada un astfel de personaj "scapat" in tipic mod romanesc in varful ierarhiei politice? Poate ca in explicatiile americanului, venit sa ne "lumineze" vom avea de citit referiri la faptul ca suntem captivi in acest noroi (si) datorita faptului ca avem, in "inteligentsia" romaneasca, un fenomen unic, atat in America, cat si in Europa moderna: intelectuali care nu se limiteaza in a sustine un politician DOAR in campania electorala, ci care inotesc si justifica, prin scrisul lor obedient, demersul castigatorului. Daca aceasta carte ne va putea explica de ce obiceiurile comunismului se transmit atat de fidel din mandat in mandat, si de la o generatie la alta a intelectualilor, atunci vom sti precis care sunt "tiparele care ne blocheaza".

Octavian HOANDRA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235324&data=2008-03-31