< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - sambata, 29 martie 2008

Ce citeau romanii acum 68 de ani?

Roosevelt - Omul cel mai bine pazit din lume ( I )

Presedintele Roosevelt este in actualele imprejurari obiectul atentiei universale. S' ar zice ca in puterea lui sta solutionarea evenimentelor care se desfasoara in occidentul european sau ca de el depinde biruinta unora sau altora. Viata lui Roosevelt este prin urmare extrem de pretioasa pentru milioane de oameni. Din aceasta pricina, masuri exceptionale de paza sunt luate in jurul Casei Albe, resedinta presedintilor Statelor Unite.

Se afirma chiar ca Franklin Roosevelt este cel mai bine pazit om de pe glob. Ingerii pazitori ai lui Franklin D. Roosevelt sunt in permanenta langa el, de dimineata, cand se trezeste, pana noaptea tarziu, la culcare. Fiecare scrisoare sosita la adresa lui, trece mai intai prin mainile lor. Ei deschid si verifica toate pachetele care intra in casa. Nici o persoana cu mana pansata nu e lasata sa intre in Casa Alba. Mai staruie in amintirea politiei atentatul care a costat viata presedintelui McKinley si care a putut fi comis numai gratie faptului ca atentatorul isi invelise mana intr' o fasa in care ascunsese arma ucigatoare. Acelas regulament interzice vizitatorului sa tie mainile in buzunar.

Imobilul din Washington, Pensylvania Avenue, Nr. 1600 da mult de furca politiei americane, care isi inchipuie ca o clipa numai de l-ar slabi din ochi, s' ar intampla o catastrofa cu repercursiuni mondiale. Insa e ordin sever de sus ca paza sa fie facuta in chipul cel mai discret.

ZIUA, 29 martie 1940

rubrica realizata de Carmen Gherghei

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235269&data=2008-03-29