< Imprimare >      ZIUA - MAGAZIN - vineri, 28 martie 2008

"Am fost bodyguardul lui ben Laden"

Nasser al Bahri a fost angajatul loial al celui mai cautat terorist din lume, fiind alaturi de acesta cand a pregatit atacurile asupra Americii, si este cautat de catre FBI si CIA. A acceptat sa vorbeasca cu reporterii britanici, carora le-a povestit cate ceva despre Osama ben Laden.

Fosta garda de corp a teroristului a explicat ca Osama este obsedat de munca si ca "va fi intotdeauna" cu un pas inaintea serviciilor secrete ale Occidentului. De-a lungul timpului, multe persoane au sustinut ca l-au cunoscut pe ben Laden, insa in cazul lui Nasser al Bahri, barbatul de 35 de ani care a fost sofer de taxi in Yemen, se pare ca nu e vorba de nici o exagerare. Timp de patru ani, Bahri a luptat in Afganistan cu al-Queda si a fost chiar si garda de corp a celui care cu afectiune ii spune "Seicul". Experienta vasta a lui BAhri in ceea ce priveste Al Queda l-a transformat intr-un martor cheie al FBI-ului si CIA, insa americanii nu au reusit pana acum sa convinga autoritatile de la Yemen sa-l deporteze pe acesta. "Imi aduc aminte perfect ca Seicul era o persoana foarte, foarte activa. De cand apareau zorile, el incepea sa se roage si intotdeauna il vedeai ca face ceva, niciodata nu se odihnea. Nu locuiam intr-un mediu confortabil, insa asta nu-l impiedica sa munceasca non-stop, sa mediteze si sa planuiasca ceva. Dupa rugaciuni, incepeau intalnirile fara sfarsit, probleme administrative, de razboi, multi vizitatori, unii dintre ei secreti, insa nu se oprea niciodata", povestea Bahri. Stand intr-un restaurant linistit din Sana'a, capitala Yemenului, Bahri a povestit reporterilor ce rol avea el in protectia teroristului. A explicat ca nu avea sarcina sa verifice mancarea Seicului si nici nu avea ca ca misiune sa-l impuste mortal in caz ca erau capturati. Obsedat de americani, Bahri era ca un fel de asistent persona inarmat, il cara bagajele, se asigura ca intotdeauna comunicatiile prin satelit functionau si ii coordona pe cei din tabara, de la bucatari la soferi. "Ca sa fiu sincer, nu am ucis niciodata pe nimeni. Cel mai grav moment a fost cand un sudanez a venit in vizita si a fost foarte nepoliticos, foarte lipsit de respect fata de Seic. L-am imobilizat, i-am legat mainile si l-am scos din tabara. Insa Seicul mi-a zis sa-l las sa plece".

Bahri s-a nascut in Arabia Saudita, din parinti imigranti. A terminat scoala la 18 ani, cu note foarte bune. A avut diverse slujbe pana a implinit 20 de ani, cand a intrat intr-un grup militar. In 1996, la 23 de ani, a avut ocazia sa-l intalneasca pe ben Laden. "A fost foarte special momentul in care ne-am intalnit liderul care ne-a ascultat si ne-a luat sub aripa lui". Pentru ca se mutase in Afganistan, Bahri a trimis dupa sotia sa din Yemen, Taysir al Qala, si primul lor copil, Habib, s-a nascut la Kandahar. Perioada in care Bahri a fost garda de corp a lui ben Laden - intre 1996 si 2000 - este deosebit de interesanta pentru agentii serviciilor secrete americane, pentru ca in acea perioada liderul al Queda si-a schimbat radical strategia. "De cand il stiu se gandea sa extinda razboiul in toata lumea. Mereu spunea ca trebuie sa loveasca America asa cum nimeni nu s-ar astepta. El zicea ca ar vrea sa lupte cu americanii pe un camp de lupta pe care acestia sa nu-l poata controla" isi aminteste Bahri.

Isi castiga painea ca taximetrist

Fostul bodyguard a declarat de asemenea ca nu a avut nici cea mai vaga idee despre atacurile de la 11 septembrie, insa atunci cand s-au intamplat, a facut imediat conexiunea intre ce declarase pana atunci Osama si ce se intamplase. Bahri a fost nevoit sa paraseasca Afganistanul in 2000 pentru ca tatal sau, care se afla la Yemen, era bolnav. A apucat sa plece acasa chiar cu putin timp inainte ca al Queda sa atace USS Cole in portul din Yemen, in 2000. Arestat de catre autoritati, Bahri a reusit sa convinga anchetatorii ca nu a avut nici un rol in atac, insa tot a fost inchis timp de doi ani, ceea ce a insemnat ca in perioada atacurilor de la 11 septembrie 2001 nu era liber.

Atat de mult l-au dorit serviciile secrete americane pe Bahri incat dupa atacurile de la 11 septemrbie, anchetatorii FBI au zburat la Yemen pentru a-l interoga pe barbat in inchisoare. Bahri a fost eliberat in 2002 si de atunci isi castiga traiul ca taximetrist si consultant la un colegiu in probleme de resurse umane. Intrebat de catre reporteri daca regreta relatia sa cu ben Laden, Bahri a declarat ca ar mai face-o bucuros inca o data daca ar putea, si a refuzat sa discute despre jihad, terorism sau care e opinia lui pe aceste teme. "Ar dura prea mult" a explicat acesta politicos, inainte sa se ridice de la masa si sa se piarda pe strazile aglomerate ale orasului. (D.M.)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235201&data=2008-03-28