< Imprimare >      ZIUA - CULTURA - joi, 27 martie 2008

De azi pana-n "Noiembrie"

Lumea intreaga sarbatoreste ziua teatrului, iar la noi artistii strang fonduri pentru artisti

Pe 27 martie artistii si teatrele din lumea intreaga sarbatoresc Ziua Mondiala a Teatrului. Cu acest prilej, au loc evenimente speciale, iar inainte de inceperea fiecarei reprezentatii, in salile de spectacol vor fi citite Mesajul International de Ziua Mondiala a Teatrului si Mesajul National, iar TVR Cultural va transmite, in direct, de la Sala Amfiteatru a Teatrului National, spectacolul "Noiembrie" in regia lui Alice Barb, cu Olga Tudorache, George Motoi si Cecilia Barbora. Evenimentul are loc in cadrul manifestarii "Artistii pentru artisti".

Initiata in 2002 cu scopul sensibilizarii opiniei publice in vederea strangerii de fonduri pentru artistii varstnici cu probleme de sanatate si existenta din toata tara, campania are loc anual, in intervalul martie-aprilie. Campania Nationala "Artistii pentru artisti" este un program al UNITER cu desfasurare permanenta pe tot parcursul anului, iar momentul de varf se desfasoara in luna martie, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, aceasta fiind si perioada in care se strang majoritatea fondurilor ce urmeaza a fi distribuite artistilor cu probleme de existenta.

In cadrul campaniei, TVR Cultural va transmite azi, de la ora 19.00, de la Sala Amfiteatru a Teatrului National, spectacolul "Noiembrie", in regia lui Alice Barb, telespectatorii fiind invitati sa retraiasca emotia unei piese de teatru, alaturi de actorii Olga Tudorache, George Motoi si Cecilia Barbora.

Piesa va fi prefatata de un scurt talkshow moderat de Camelia Draghia, ai carei invitati vor fi Ilinca Tomoroveanu si Dragos Buhagiar, cei care de sapte ani incoace sustin campania. Despre aceasta colaborare cu Olga Tudorache, Alice Barb povestea: "Orice intalnire cu un artist te innobileaza. Acest text a fost scris special pentru doamna Olga Tudorache, iar domnia-sa mi-a facut onoarea sa-mi propuna sa-i fiu regizor. Este o poveste de familie despre dragoste si tradare, despre singuratate si minciuna si, in cele din urma, despre moarte. Dar, mai presus de orice, pentru mine ramane o lectie despre cum tacerea unei mari actrite poate innobila un text, scandura pe care calca, precum si publicul caruia i se marturiseste".

Cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, UNITER, prin directorul Ion Caramitru, transmite Mesajul National: "Desi teatrul foloseste cuvantul ca instrument si mijloc de expresie, sunt putine cuvinte sa-i defineasca menirea si importanta. Si nu atat ca profanii sa-si faca o idee despre ce este si urmareste el, ci mai ales ca slujitorii lui fideli sa-i afle rostul mai mult sau mai putin ascuns. (...) Menirea teatrului e sa spuna adevarul in gura mare. Nimic nu mi se pare mai important acum decat aceasta simpla afirmatie: Veniti la teatru caci numai acolo mai e loc de Adevar!" Iar Mesajul International este transmis in acest an de Robert Lepage, om de teatru care a primit recent prestigiosul Premiu Europa decernat in cadrul Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa: "Supravietuirea artei teatrale depinde de capacitatea sa de a se reinventa prin asimilarea unor tehnici noi si a unor mijloace de expresie originale. Cum altfel, oare, ar reusi teatrul sa ramana martorul marilor evenimente ale epocii sale si sa incurajeze popoarele sa traiasca in buna intelegere, daca el insusi n-ar da dovada de deschidere? Si cum ar mai putea el pretinde ca ofera solutii in probleme legate de intoleranta, excluziune si rasism daca prin propriile reguli morale s-ar opune oricarei influente si oricarei asimilari?"

Monica ANDRONESCU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235147&data=2008-03-27