< Imprimare >      ZIUA - ANCHETE - marti, 25 martie 2008

Bush pe Otopeni: pista falsa

Purtatorul de cuvant al SPP a declarat ca presedintele SUA ar putea ateriza la Bucuresti, de unde sa se indrepte spre Neptun, insa Comandamentul pentru securitatea Summitului securizeaza unele culoare de la Aeroportul Kogalniceanu catre statiune

Comandamentul pentru securitatea Summitului NATO a anuntat ieri ca a dispus masuri speciale de securitate maritima si supraveghere navala pentru intalnirea Basescu - Bush de la Neptun din 2 aprilie, repetitia generala pentru verificarea securitatii evenimentului urmand sa se desfasoare la 1 aprilie.

Astfel, potrivit Comandamentului, repetitia va avea loc chiar in ziua in care liderul de la Casa Alba va sosi in Romania. Purtatorul de cuvant al Serviciului de Protectie si Paza, Bogdan Onea, ne-a declarat, in momentul in care a fost intrebat cum explica faptul ca repetitia generala va avea loc chiar in ziua in care George W. Bush soseste in Romania, ca "este posibil ca acesta sa vina pe data de 1 seara. Sau noaptea. Sau este posibil sa vina la Bucuresti", a spus Onea. Astfel, potrivit SPP, liderul de la Casa Alba ar putea ateriza la Bucuresti, urmand sa se deplaseze ulterior catre Neptun, acolo unde se va intalni cu Traian Basescu. Insa este greu de crezut acest lucru, avand in vedere ca de la Aeroportul Mihail Kogalniceanu coloana oficiala ajunge la Neptun in maxim o ora. Iar aterizarea pe Otopeni, drumul pana la Neptun pentru intalnirea cu Traian Basescu dupa care drumul spre Bucuresti pentru a participa la lucrarile Summitului nu s-ar justifica. De altfel, acest lucru este intarit chiar de un comunicat al Comandamentului, in care se spune ca "s-au analizat alternativele de deplasare a celor doi presedinti la locul reuniunii, luandu-se in calcul securizarea unor culoare rutiere destinate exclusiv delegatiilor oficiale, de la Aeroportul Mihail Kogalniceanu pana in statiunea Neptun, (drumurile europene E-60 si E-87). Traseele vor beneficia de acelasi tip de dispozitive de securitate instituite in Bucuresti".

Traseul pe care va circula limuzina presedintelui SUA de la aeroportul Mihail Kogalniceanu pana in statiunea Neptun, acolo unde se va intalni cu Traian Basescu va fi ales de catre americani si comunicat partii romane in ultima clipa. Pana in prezent au fost stabilite trei trasee de deplasare a presedintelui Bush catre Neptun. Politistii au verificat masinile abandonate, aflate pe drumul pe unde ar putea trece liderul de la Casa Alba, urmand ca proprietarii acestora sa fie anuntati sa le mute, in caz contrar fiind ridicate de catre autoritati. De asemenea, Comandamentul National pentru Securitatea Summitului NATO a recomandat autoritatilor locale din Constanta, in urma evaluarilor starii de securitate, ca manifestarile publice in aer liber sa nu se desfasoare in data de 2 aprilie, cand Basescu si Bush se vor intalni la Neptun. Pe de alta parte, cei 900 de politisti detasati de la unitatile teritoriale pentru summit vor incepe astazi misiunile, iar CSAT a fost convocat tot astazi pentru a discuta masurile de securitate in vederea evenimentului. Totodata, potrivit Mediafax, Consiliul General al Municipiului Bucuresti va discuta astazi proiectul de hotarare, potrivit caruia pe culoarul securizat de deplasare a delegatiilor oficiale si pe strazile adiacente zonei, circulatia va fi inchisa, iar masinile parcate pe aceste artere vor fi ridicate. Proiectul prevede pentru perioada 1-5 aprilie ca strazile adiacente culoarului securizat, prevazut in planul Ministerului Internelor sa fie inchise circulatiei. Iar CSAT a fost convocat tot astazi pentru a discuta masurile de securitate in vederea evenimentului.

Bogdan GALCA

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235050&data=2008-03-25