< Imprimare >      ZIUA ONLINE - MAGAZIN - marti, 25 martie 2008

Un documentar BBC redeschide dezbaterea asupra autenticitatii Giulgiului Sfant de la Torino

Un documentar BBC, difuzat sambata trecuta, redeschide dezbaterea cu privire la autenticitatea Giulgiului de la Torino, punand la indoiala rezultatele analizelor amanuntite efectuate asupra lui in 1988 si care stabileau ca giulgiul dateaza din 1325, fiind doar una dintre numeroasele relicve false din Evul Mediu. Pornind de la inceputul anului 1300, data ''stabilita cu certitudine'' de analiza cu C14, fiecare indiciu cules de echipa BBC da inapoi ceasul datarii, punand la indoiala testele facute in urma cu 20 de ani. Realizatorii documentarului au fotografiat Giulgiul in imagini de inalta definitie, din care reies detalii a caror studiere pune in discutie originea medievala a lintoliului, cu forme si trasaturi in continuare greu de explicat. Totodata, un grup de cercetatori americani si europeni, dintre care unii au participat la analizele efectuate la Oxford, Zurich si Tucson in 1988, afirma ca acestea ar fi putut da un rezultat distorsionat si solicita un nou set de analize, relateaza ziarul "La Stampa", consultat de Rompres.

Documentarul, intitulat "Shroud of Turin" (Giulgiul din Torino), a fost transmis in ajunul Pastelui de canalul BBC si redeschide dezbaterea intre cei care nu s-au indoit niciodata de faptul ca Giulgiul pastreaza in mod miraculos imprimata figura martirizata a lui Iisus coborat de pe cruce si cei care considera ca lintoliul pastrat la Torino este una dintre numeroasele reprezentari iconografice ale lui Hristos care circulau in Europa si Orientul Mijlociu in secolele al XII-lea si al XIII-lea.

Unul dintre expertii consultati de echipa BBC este un profesor de cosmologie, John Jackson, care in 1978 facea parte dintr-un grup de oameni de stiinta care au avut la dispozitie Giulgiul din Torino timp de o saptamana, un privilegiu ce nu a mai fost acordat vreodata cuiva. In timpul acelei vizite, Jackson a adunat un numar impresionant de date, pe care le-a pastrat si elaborat cu grija in Centrul privind studierea Giulgiului din Colorado Springs. ''Cand vorbim de un fals medieval", a declarat Jackson pentru BBC, "prima intrebare pe care trebuie sa ne-o punem este cum a fost realizat. Nici unul dintre experimentele pe care le-am facut aici, utilizand vopsea pe manechine incalzite, nu a produs amprente similare celor de pe Giulgiu''. Petele de sange, a demonstrat Jackson utilizand un model de polistirol, se potrivesc perfect numai daca panza se aseaza pe un corp cu trei dimensiuni si nu daca sunt pictate pe o suprafata plana.

Pornind de la inceputul anului 1300, data ''stabilita cu certitudine'' de analiza cu C14, fiecare calatorie si fiecare indiciu cules de echipa BBC da inapoi ceasul datarii. Mai intai, la Constantinopol, unde un giulgiu reprezentandu-l pe Hristos a fost luat de un cruciat in 1204: giulgiul a fost expus pentru prima data la Lirey, in Franta, de unul dintre descendentii acelui cruciat, Goffred de Charny. Apoi la Oviedo, unde este pastrat probabil acelasi giulgiu despre care vorbeste Ioan in Evanghelia sa: un lintoliu de dimensiuni mici cu care a fost, in mod sigur, infasurat capul unei persoane ridicate pe o cruce si care purta o coroana cu spini. Spre deosebire de Giulgiu, amprentele contin numai sange si nu evidentiaza nici un chip. Dar grupa sangvina AB este aceeasi de pe Giulgiul din Torino. Daca analogia are baze concrete, ceasul trebuie dat si mai mult inapoi, pentru ca Giulgiul de la Oviedo este datat cu certitudine istorica "secolul V".

Zeci de indicii, de marturii istorice si cercetari stiintifice, concluzioneaza documentarul BBC, ne fac sa credem ca Giulgiul dateaza cu adevarat din vremurile lui Hristos si ca in analiza descompunerii izotopului de carbune cele trei laboratoare nu au tinut seama de contaminarile pe care Giulgiul le-a suferit de-a lungul secolelor: a fost atins, expus aerului, salvat de la un incendiu, etc. Profesorul Jackson a propus acum sa se supuna o bucata de in din zilele noastre aceluiasi tip de contaminare suferit si de Giulgiu si sa-l dateze intr-unul din laboratoarele in care au fost efectuate analizele din 1988, pentru a se verifica daca contaminarea a putut provoca o eroare.

''Se pare, totusi, ca exista un conflict - recunoaste Ramsey - intre masuratorile cu radiocarbon si toate celelalte dovezi culese in legatura cu Giulgiul. Cred ca toate persoanele care au muncit in acest domeniu trebuie sa considere in mod critic concluziile la care au ajuns, in asa fel incat sa ne permita sa obtinem o istorie coerenta, care sa ne spuna adevarul despre aceasta intriganta bucata de panza''.

Alina OLTEANU

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/news.php?id=4911&data=2008-03-25