< Imprimare >      ZIUA - ECONOMIC - luni, 24 martie 2008

Control la ISPA

"Sunt nemultumit de firmele contractoare (n.r. - care absorb fondurile comunitare) pentru ca nu-si fac treaba la timp", a declarat, la Herculane, secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor (MEF), Eugen Teodorovici (foto).

MEF intentioneaza sa demareze, pana in luna aprilie, o actiune impotriva companiilor care au inregistrat intarzieri in implementarea proiectelor finantate prin fonduri ISPA si PHARE. "Firmele cu intarzieri in derularea contractelor sau cu majorari ale costurilor proiectelor din fonduri de preaderare vor fi prezentate intr-o lista a rusinii", a declarat Teodorovici. Lista va fi actualizata permanent. "Ne vom indrepta in Justitie impotriva celor care provoaca intarzieri, indiferent daca sunt consultanti sau executanti de lucrari", a precizat oficialul. Acesta a aratat ca ministerul va putea lua decizia de a exclude aceste firme de la licitatiile pentru proiecte din bani europeni numai in cazul in care instantele vor da sentinte definitive impotriva lor. Un numar de 27 de contracte finantate prin programul ISPA, in valoare de 371,7 de milioane de euro, ar putea fi finalizate in 2008.

Finantele estimeaza pentru acest an semnarea a inca 55 contracte prin programul ISPA, dintre care 23 pe mediu si 32 pe transporturi, care pot fi finalizate pana in 2010. In cadrul ISPA, au fost semnate 262 de contracte (183 in sectorul mediu, 73 de contracte in transporturi, 7 contracte de asistenta tehnica), in valoare totala de 2,3 miliarde de euro. Agentiile de Implementare ISPA au efectuat plati catre contractori in valoare de 768 de milioane de euro. In 2008, agentiile de implementare au de platit peste un miliard de euro. (Florin BARBUTA)

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=235003&data=2008-03-24