< Imprimare >      ZIUA - SOCIAL - sambata, 22 martie 2008

Educatie electorala

Modelul Adomnitei la Iasi a facut prozeliti in Capitala * Candidatul PNL la Sectorul 6 si-a publicat cartea de vizita si CV-ul in "Tribuna Invatamantului"

Candidatul PNL la Primaria Sectorului 6, Antonel Tanase, a pornit "atacul" electoral in scoli si gradinite, dupa modelul ministrului liberal Cristian Adomnitei, spoliatorul Educatiei in campania pe care si-o face de cateva luni bune la Iasi.

Fost consilier general in CGMB, fost consilier personal al ministrului Ludovic Orban, iar in prezent ajuns secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Tanase si-a publicat cartea de vizita si CV-ul in "Tribuna Invatamantului". A utilizat, drept paravan in aparitia din aceasta publicatie dedicata elevilor si profesorilor, vizita pe care a facut-o la o gradinita sa imparta martisoare. Acest act "educativ" a constituit, de altfel, justificarea oferita presei de Stelian Fedorca, inspectorul general scolar al Capitalei, la randul sau liberal. Dar cum in ultimele zile au aparut cazuri similare si in alte sectoare, seful ISMB s-a simtit dator sa faca un apel public catre toti candidatii "tentati" de o campanie electorala pe spinarea celor prinsi in sistemul de invatamant.

ISMB recomanda expectativa

Conducerea Inspectoratului Scolar al Capitalei face apel la candidatii pentru alegerile locale sa evite implicarea sistemului de invatamant in campania electorala, dupa ce in ultimele zile au aparut informatii cu privire la astfel de tentative la nivelul inspectoratelor de sector. "Am auzit ca exista deja presiuni din partea tuturor partidelor pentru diversi candidati la sectorul 4. Cred ca este devreme sa vorbim despre companie electorala, intrucat candidatii nu au fost declarati oficial, dar este bine sa evitam implicarea scolii in campanie. Fiecare profesor sau inspector scolar poate avea o anume preferinta. Dar aceasta trebuie exprimata in afara cadrului scolar, pentru a nu deveni subiect de discutii contradictorii in incinta unitatilor de invatamant", a declarat, ieri, Stelian Fedorca, inspectorul general scolar.

Apelul sau este insa doar de fatada, atat timp cat insusi ministrul Adomnitei incalca regula. In plus, Fedorca ocupa aceasta functie abia de patru luni, dupa ce PNL i-a retras sprijinul fostului inspector scolar general Cristian Alexandrescu. Profesor de matematica la Liceul Teoretic "Nicolae Iorga", Stelian Fedorca a ajuns consilier al secretarului de stat Zvetlana Preoteasa, in iunie 2007, unde a stat insa tot patru luni, din noiembrie ocupand fotoliul de sef al ISMB. Pentru a fi compatibil cu functia de inspector scolar general, Fedorca s-a suspendat si din functia de expert in evaluare si acreditare al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar (ARACIP), unde va reveni dupa incheierea mandatului.

Cosmin Popp, deputat PDL, reclama ca demersul Inspectoratului Scolar al Sectorului 6 - de a accepta publicarea in Tribuna Invatamantului" a CV-ului candidatului Tanase - sfideaza opinia publica, pentru ca o astfel de "structura administrativa, care ar trebui sa se ingrijeasca de felul in care se desfasoara procesul educational in interiorul institutiilor de invatamant, pune umarul la o actiune de propaganda politica".

Magda SEVERIN

Articol disponibil la adresa http://www.ziua.net/display.php?id=234956&data=2008-03-22